Ukoliko dođe do rekonstrukcije
80

VIDEO / Dodik: Ministar sigurnosti BiH mora biti Bošnjak iz RS-a

Piše: J. H.
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Gostujući u emisiji Pečat na RTRS-u, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik je izjavio kako ministar sigurnosti BiH mora biti Bošnjak iz RS-a.

Dodik je još jednom ponovio kako su se politički problemi u Federaciji BiH prenijeli i na državni nivo.

"U sušitini, radi se o tome da politika Zlatka Lagumdžije i SDP-a s početka, odnosno nakon izbora, doživljava svoj krah. Naprosto, morala je da prihvati standarde koji su važili i mogli biti uvaženi u startu, da ne pravimo eksperimente ove vrste", izjavio je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao kako Vijeće ministara nije vlada, već se ono sastavlja.

"Mi smo tamo poslali naše ljude iz RS-a i srpskog naroda i ne želimo da neko drugi bira naše predstavnike. Šarović, Nović i Špirić su otišli na taj neki parlament BiH i tamo bili potvrđeni. Pošto oni ne žele da se bave našim ljudima, ni mi ne želimo da se bavimo njhovim ljudima", izjavio je Dodik.

Mjesto ministra sigurnosti BiH je pripalo stranci SDA i ukoliko dođe do rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, ta pozicija bi trebala pripasti Savezu za bolju budućnost i Fahrudinu Radončiću.

"Ministar sigurnosti mora da bude neko iz Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda. To nije sporno i ta ustavna odredba mora biti poštovana. To znaju i oni sami. Prema tome, nemamo mi šta o tome polemisati i tražiti da se to desi. Oni naprosto moraju to uraditi", pojasnio je predsjednik RS-a.

Dodik je dodao i to da se dva HDZ-a u cijeloj situciji ponašaju "sasvim normalno i logično" i da predstavnici ovih dviju stranaka, kao legitimni predstavnici Hrvata, moraju ući u Federalnu vladu.