BiH
135

Dodik bi u FBiH mogao odgovarati za negiranje genocida u Srebrenici

Piše: F.V.
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Potpredsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Federalnom parlamentu Jasmin Duvnjak potvrdio je u razgovoru za Klix.ba da bi i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik mogao da odgovara za negiranje genocida, ali samo ako to bude činio na teritoriji FBiH.

To je rezultat usvajanja Prijedloga dopune Krivičnog zakona FBiH kojim se uvodi zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici i svih pravosnažno presuđenih ratnih zločina u našoj zemlji koji je danas usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, i to tri godine nakon što je predložen.

Duvnjak je potvrdio kako očekuje da i Dom naroda uskoro usvoji Prijedlog dopune Krivičnog zakona FBiH

"Ako to bude činio u FBiH, ne kažem da će u zatvor, ali svaki tužilac u FBiH će biti u prilici da protiv Dodika, ako se već igra sa državom i ismijava svetinje poput genocida, otvori slučaj. Imat će posla sa sudovima. Na taj način će i njemu biti upućena nedvosmislena poruka da su takva ponašanja štetna i da nisu prihvatljiva", rekao je Duvnjak, napomenuvši da će se to odnositi, nažalost, samo na slučajeve ako Dodik na teritoriju FBiH bude negirao genocid.

"Po pravosnažnosti Prijedloga dopuna Krivičnog zakona FBiH određeno tužilaštvo može procesuirati svaku osobu iz BiH ili državljanina druge zemlje, koja na teritoriji FBiH negira genocid i zločine. Naravno, ako tužioci u sklopu redovnih aktivnosti prepoznaju da je to krivično djelo učinjeno, da je zadovoljeno biće krivičnog djela, pokreće se postupak".

Nada se da će ovakvo zakonsko rješenje biti primijenjeno i na prostore cijele BiH. On kaže da mu nije za cilj izazivanje "duhova prošlosti", iako očekuje polemike, te da cijela stvar nema veze sa izborima jer je prijedlog dao još prije tri godine. Cilj je, po njemu, da se stane u kraj "raspirivanju nacionalizma koji nas guši sve ove godine".

"Bez pravog suočavanja s prošlosti, društvo neće moći naprijed", stav je Duvnjaka.

Napominje, da ovim zakonskim rješenjem neće biti obuhvaćeni samo oni koji negiraju genocid u Srebrenici, već i druge pravosnažne zločine u drugim slučajevima.

"Zakon se odnosi i na one koji primjerice budu negirali zločine nad Srbima na Kazanima, kao i nad, primjerice, Hrvatima u Bugojnu. Zakon se odnosi na negiranje genocida i zločina, što je društveno opasno ponašanje koje ide u pravcu i izazivanja vjerske i nacionalne mržnje", zaključuje Duvnjak.

Dodik je je jučer ponovo negirao genocid u Srebrenici,

"Pozivam pravosudne institucije da utvrde krivicu i izražavam saučešće porodicama svih žrtava koje su stradale u proteklom ratu, ali nemoguće je prihvati tu kvalifikaciju 'genocida' na način kako to misli Bakir Izetbegović ili neki od stranaca koji su požurili da daju tu vrstu kvalifikacije. Prema tome, tu se on i ja apsolutno ne možemo saglasiti", poručio je besramno Dodik.