BiH
21

Doboj: Gorjelo 1.000 automobilskih guma, vatrogasci lokalizovali požar

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj lokalizovali su požar na deponiji otpadnih automobilskih guma u dobojskom naselju Boljanić, protiv koje su, kao i nastavka izgradnje postrojenja za pirolizu guma, mještani ove mjesne zajednice uručili peticiju gradskoj upravi.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Miloš Radonjić rekao je Srni da je u potpunosti izgorjela jedna od ukupno tri gomile otpadnih deponovanih automobilskih guma.

Radonjić je naveo da su vatrogasci i dalje na licu mjesta i nadziru situaciju.

Požar je protekle noći oko 1.50 časova prijavljen Policijskoj stanici u Petrovu, potvrđeno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Prema podacima od dobojske područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne propise, zaključno sa 22. novembrom, posjednik ove parcele je Miodrag Todorović, koji je ujedno i vlasnik postrojenja za pirolizu guma preduzeća "Eko global" iz Gračanice, čiju izgradnju u Boljaniću je nedavno obustavila lokalna inspekcija zbog neposjedovanja građevinske dozvole.

Iz "Eko globala" su ranije negirali da upravljaju deponijom.

Zlatko Polugić, koji tvrdi da je vlasnik "skupljališta guma", rekao je danas novinarima da je zemlju kupio prije osam godina, da je prije dvije godine registrovao firmu "Invator" za prikupljanje otpadnih guma, te da je prije dva mjeseca pokrenuo postupak prikupljanja neophodnih dozvola kod nadležnih republičkih institucija.

Polugić smatra da je požar namjerno izazvan.

On je rekao Srni da je u požaru izgorjelo oko 1.000 starih automobilskih guma, kao i da neće odustati od odlaganja starih guma.

Milorad Poljašević, predstavnik grupe građana iz Boljanića, koji su pokrenuli akciju za izmještanje deponije kao i nastavka izgradnje pogona za pirolizu, kaže da je ovaj požar bio očekivan.

Poljašević je naveo da je Republička uprava za inspekcijske poslove obavezala lokalnu upravu u Doboju da do 19. decembra riješi pitanje ove deponije otpadnih guma, za koju navodi da je nelegalna, a gume deponovane mimo osnovnih zakonskih procedura.

On je naveo da je peticiju protiv izgradnje pogona za pirolizu guma do sada potpisalo više od 1.400 mještana koji su na nedavno održanom zboru Savjeta mjesne zajednica Boljanić donijeli jednoglasnu odluku da nadležne institucije nalože uklanjanje na desetine tona otpadnih guma i prestanu izgradnju postrojenja.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Poljašević je ranije upozoravao na ekološke posljedice koje bi nastale izgradnjom takvog pogona, kao i da je izvođač radova obmanuo mještane pošto je, između ostalog, kao djelatnost naveo proizvodnju plastične stolarije, te počeo gradnju bez građevinske dozvole zbog čega su nadležene lokalne institucije privremeno zaustavile radove.

On tvrdi da je preduzeće "Eko global" u junu resornom ministarstvu Republike Srpske predalo zahtjev za prethodnu procjenu o uticaju postrojenja za hemijski tretman otpada guma i otpadne plastike dnevnog kapaciteta od 10 tona s ciljem dobijanja naftnog gasa, dizel-goriva, lož-ulja, ugljeničkog praha i žice, koje je tu procjenu odobrilo i naložilo da se radi studija uticaja na životnu sredinu koja je u toku.

Predstavnici dobojske Mjesne zajednice Boljanić uručili su 2. decembra Gradskoj upravi dokumentaciju i potpise mještana u kojoj ne prihvataju nastavak izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma u ovom dobojskom naselju.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Tihomir Gligorić tada je najavio obustavljanje postupka izdavanja lokacijskih uslova postrojenju za tehnički tretman otpadnih guma, dok zahtjevi mještana ne budu razmotreni.

Mještani Boljanića su na zboru građana, održanom 25. novembra, donijeli jednoglasnu odluku da ne prihvataju nastavak izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma, kojem je prethodilo protestno okupljanje oko 150 mještana ozrenskih naselja Boljanić i Karanovac, održano u nedjelju, 20. novembra.