Podjela pozicija u Vladi RS
0

DNS-u resor saobraćaja i veza, a traže još dva ministarstva

FENA
Demokratskom narodnom savezu (DNS) ponovo će pripasti resor saobraćaja i veza, a traži još dva ministarstva u novoj Vladi RS-a, rečeno je danas na sastanku predsjednika te stranke Marka Pavića s mandatarom Aleksandrom Džobićem.

Koja su to ostala dva resora, on nije želio govoriti, ustvrdivši da nije razgovarano o imenima ministara, ali je dodao da je na “na vrhu spiska” Nedeljko Čubrilović, aktuelni ministar saobraćaja i veza ponovo za tu funkciju.

Pavić je dodao da će, s obzirom na obavezu da se u Vladi pored Srba nađu i Bošnjaci i Hrvati, DNS ponuditi dva ministra iz reda Srba, a jednog iz reda Bošnjaka ili Hrvata u zavisnosti od toga kako će mandatar sklopiti novu Vladu.

“DNS daje podšku mandataru da smijeni sve one ministre koji ne budu ispunjavali sve ono što je u njegovoj nadležnosti”, kazao je Pavić u izjavi novinarima te je dodao da ova stranka daje podršku novoj Vladi, ali zahtijeva od nje da radi užurbano, odgovorno, zakonski i u skladu s interesima građana RS-a.

Mandatar za sastav nove Vlade RS-a Aleksandar Džombić je istakao da je potpuno saglasan s principima DNS-a jer su to i principi i vizije buduće vlade, ali i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“To znači potpuno poštivanje Daytona, nema prijenosa nadležnosti, a što smo dokazali u proteklom četvorogodišnjem periodu. Što se tiče privrede mogu reći da će ona biti u prvom planu. Također se slažemo s principima da nema privatizacije državnog bogatstva, a što se tiče reforme penzionog sistema mogu reći da u nju krećemo početkom naredne godine ili možda već i krajem ove godine“, rekao je Džombić.

Džombić je potvrdio da je DNS-u ponudio dva ministarstva, ali da su od njega zahtijevana tri dodajući da u narednom periodu prestoji dogovor o tome da li će ovoj stranci pripasti dva ili tri ministarstva u budućoj vladi.

Džombić će se danas sastati i s predstavnicima Socijalističke partije (SP) i Partije ujedinjenih penzionera (PUP).