BiH
106

Djevojčica Tamara više nije u Sarajevu

Piše: E.S.H.
Fotografije djevojčice koja hrani pse lutalice u sarajevskom naselju Stup preplavile su društvene mreže, a mnogi bh. mediji su pisali o šestogodišnjoj Tamari koja je prosila za hranu.
Tamara već nekoliko dana nije na ulici, gdje su je svakodnevno viđali građani sarajevskog naselja Stup. Kako su nam rekli u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo, sumnja se da je djevojčica odvedena u Tuzlu.

"Tamara u petak nije bila na adresi gdje žive njeni članovi porodice. Nakon odlaska predstavnika Centra za socijalni rad na tu adresu konstatovano je da nje nema. Prema nezvaničnim informacijama, ona je odvedena u Tuzlu. Postupak provjere navoda i utvrđivanja je u toku i stalno smo u kontaktu sa kolegama iz Centra za socijalni rad u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a obaviještena je i SIPA", izjavila je za Klix.ba Mirsada Poturković, stručna saradnica za koordinaciju i informisanje u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Centar za socijalni rad nije identificirao dijete, jer nije imao priliku dobiti uvid u rodni list djeteta. Navodi su da je dječak, kojeg su pripadnici Centra izuzeli iz ove porodice, Tamarin brat. I to se provjerava, a dječak je smješten u Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

"Imali smo namjeru da izuzmemo oboje, ali Tamaru nismo našli. Uspjeli smo ostvariti kontakt i sa majkom ili osobom koja kaže da je njena majka. Dalje ćemo provjeriti i utvrditi ko je stvarno njena majka. Na adresi gdje je Tamara živjela su osobe koje se predstavljaju kao njen otac i nana, mi to sve moramo provjeriti, jer nemamo izvode iz matične knjige rođenih", kazala nam je Poturković.

Ono što moraju saznati je da li su nana i otac zaista u tom srodstvu sa Tamarom i da li je dječak kojeg su smjestili u Dom zaista Tamarin brat, ali i zašto majka nije na adresi gdje žive ostali članovi ove porodice. Najvažnije je da su uključeni svi nadležni organi koji imaju ingerencije u ovom slučaju i da se utvrdi gdje se dijete nalazi.

Ono što je iznenadilo članove mobilnog tima Centra za socijalni rad je da su uslovi u kojima živi Tamara pristojni.

"Kolege iz mobilnog tima koji su bili na adresi su u petak bili iznenađeni. Očekivali su devastiran objekat ili srušenu kuću, jer su stalno nažalost u kontaktu sa takvim ambijentom. Kažu da se radi o pristojnoj kući i relativno pristojnom objektu u kojem oni borave. Nažalost, ono što se u posljednje vrijeme mi uvjeravamo je stalna sumnja da se radi o organiziranom prosjačenju, navođenju na prosjačenje, pa čak i trgovini ljudima. Sve je to sumnja i mi to ne možemo utvrditi. Sumnjamo i uključujemo se u ovakve postupke, a na nadležnima je da utvrde naše sumnje", izjavila je Mirsada Poturković iz Centra za socijalni rad KS.

Mobilni timovi su na terenu i komuniciraju sa djecom, prikupljaju informaciju, a čim dođu u sumnju, oni prijavljuju slučajeve MUP-u SIPA-i i Tužilaštvu. U posljednje vrijeme mobilni timovi Centra za socijalni rad vrlo često imaju intervencije, a prije nekoliko dana je jedno dijete izuzeto sa područja općine Novi Grad u Sarajevu.