Retrogradni pristup
25

Dječiji doplatak i naknade porodiljama za vlast nisu prioritet, o tome će poslije izbora

T. T.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Najosjetljivije kategorije uglavnom posljednje dođu na red kada je riječ o odnosu vlasti prema njima. Tako je i s pitanjem dječijeg doplatka i porodiljskih naknada u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je završilo process javnih rasprava o Nacrtu zakona o podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema ovom zakonu podrška će se konkretizirati kroz ostvarivanje dva osnovna prava: prava na dječiji dodatak i prava na novčanu pomoć porodilji koja nije u random odnosu.

Novac predviđen za implementaciju ovog zakona više nije na raspolaganju, a razloge te odluke Sabina Ćudić je zatražila od ministrice finansija Jelke Miličević i dobila odgovor da će "o tome kada izbori prođu".

"Očito je da ministrica kao potpredsjednica vlade nije upoznata o problematici niti vlada stoji iza rješenja koje je predložila, a koje je kozmetički pokušaj prikaza da će riješiti pitanje statusa porodilja u FBiH", izjavila je zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić.

Ona dodaje da uprkos održanim javnim raspravama na snazi i dalje imamo potpuno retrogradna rješenja koja ne predviđaju formiranje porodiljskog fonda, ujednačavanje porodiljskih naknada, niti ujednačavanje javnog i privatnog sektora u domenu porodiljskih naknada.

"I ne rješavaju pitanja činjenice da Federacija Bosne i Hercegovine zauzima posljednje mjesto u Evropi kao administrativna jedinica koja nema zagarantovane porodiljske naknade i gdje je teret plaćanja porodiljske naknade na poslodavcu, s tim da poslodavci nemaju zakonsku obavezu da plaćaju, mogu, a i ne moraju", upozorava Ćudić.

Zakon predviđa da se pravo na dječiji dodatak finansira iz budžeta Federacije BiH, a iz kantonalnog budžeta pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu.

"Nezaposlene porodilje u FBiH primaju potpuno neujednačene naknade, od jednokratne pomoći od 100 KM do 180 KM u Kantonu Sarajevo. Radi se geografskoj diskriminaciji i potpuno necivilizacijskom nerazumijevanju zašto je važno regulisati ovo pitanje u zemlji koja bukvalno nestaje", zaključila je zastupnica Ćudić.