Bivši Dom "Boško Buha"
52

Dječija kuća na Grbavici uskoro otvara svoja vrata, izvode se finalni radovi

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Vrata Dječije kuće u sarajevskom naselju Grbavica I, nekadašnjeg Doma pionira "Boško Buha", uskoro će biti otvorena. U toku je izvođenje finalnih građevinsko-zanatskih radova za što je izdvojeno 386.000 KM.

Kako nam je rečeno iz Općine Novo Sarajevo, ovi radovi obuhvataju izvođenje finalnih radova u multifunkcionalnoj kinosali i dijelom u biblioteci (gips-kartonski, bojadisarski, podopolagački radovi te zidne obloge), nabavku i ugradnju rasvjetnih tijela u cijelom objektu, izradu i postavljanje vizuelnih komunikacija u objektu i izradu i ugradnju projektovane ugradbene opreme.

U toku je realizacija ugovora o nabavci opreme namještaja te ugovora o nabavci opreme za kino 3D.

"Završetak svih radova se očekuje u narednom periodu nakon čega će biti pokrenuta procedura tehničkog prijema i pribavljanja odobrenja za upotrebu", kazali su nam.

Iz Općine je više puta istaknuto kako je Dječija kuća jedan od značajnijih projekata i kao takav je dio revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

Do sada je u ovaj objekt uloženo blizu dva miliona KM s obzirom na to da je bio devastiran nakon rata. Finalne radove radi firma Inter com Zenica.

Nekadašnji sadržaji Doma pionira "Boško Buha" bit će vraćeni samo u modernijem obliku s modernim uređajima. Prostori će biti namijenjeni za djecu do 14 godina, ali će ih po potrebi moći koristiti i stariji.

U Dječijoj kući predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera koje čine: višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala s pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi te infopult s garderobom.

Na prvoj etaži će biti smješteni administrativni dio s nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi.

Dom pionira izgrađen je 1963. godine dobrovoljnim sredstvima Udruženja za socijalističko vaspitanje i brigu o djeci "Bane Šurbat". Njegova svrha je bila da se organizuje slobodno vrijeme, odnosno vrijeme između kuće i škole, za djecu do 14 godina, a da kroz neke aktivnosti obuhvati i djecu do 18 godina. Dom je radio tokom cijele sedmice i nudio pregršt aktivnosti. U toku godine je kroz različite programe doma pionira prolazilo blizu 3.200 djece.