BiH
180

Djeca znaju kako se uz pjesmu i ples obaraju barijere

Piše: I.P.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U BBI centru danas je održana manifestacija u sklopu projekta "Dječija nedjelja", pod nazivom "Pjevajmo na znakovnom jeziku" gdje su u organizaciji Sportskog udruženja gluhih "Mladost" okupljena gluha i nagluha djeca te djeca bez poteškoća u sluhu.

Djeca su pjevala i plesala uz istovremeni prevod riječi na znakovni jezik kako bi zajedno učestvovala u obaranju barijera koje nameće društvo.

Znakovni jezik je jezik gluhih osoba kojim one koriste svakodnevno i ovo je samo jedan način da se čujući upoznaju sa životom osoba sa poteškoćama u sluhu.

Projekat se održava od 6. do 11. oktobra pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad i socijalna pitanja Kantona Sarajevo.

"Cilj projekta je da se razvija tolerancija između gluhe i čujuće djece. Mi smo sretno što je Ministarstvo po prvi put prepoznalo ovako dobru ideju i podržalo je. "Mladost" se bavi sportskim aktivnostima, ali isto tako i radi na tome da se upozna svijet gluhih, da se obore bespotrebne barijere između gluhih i čujućih osoba. Gluhe osobe se svakodnevno susreću sa nizom predrasuda. Naš cilj je da djecu bez poteškoća od malih nogu upoznamo sa gluhom djecom kako bi se u startu srušile moguće prepreke u komunikaciji", rekla je za Klix.ba Amila Salava-Sokolović, predsjednica Nadzornog odbora "Mladosti"

"Mladost" sostoji od 1958. godine, ja imam kćerku koja je također nagluha i želim da se uključi u svakodnevne tokove života", rekao je Admir Avdibegović, predsjednik Upravnog odbora "Mladosti".

"Mi imamo puno sportskih rezultata, ali nemamo budžeta i finansiramo se iz projekata javnih poziva. Udruženje ima 237 članova od kojih je većina aktivna u sportovima kao što su fudbal, stoni tenis, streljaštvo...

Jedna od naših aktivnosti je takmičenje u stonom tenisu za gluhu i čujuću djecu koje će se održati u subotu u 12 sati u Klubu gluhih. Ja pozivam svu djecu da se zajedno igraju bez obzira na razlike", rekao je Avdibegović.

Emina, jedna od djevojčica koja je učestvovala u manifestaciji, rekla je kako se sretna što može da kroz igru koristi znakovni jezik. Naime, njeni roditelji su osobe sa oštećenim sluhom i današnji događaj je dodatno pomogao Emini da savlada komunikacione barijere.

U četvrtak se u BBI centru, na trećem spratu, organizuje još jedna mala manifestacija pod nazivom "Crtajmo zajedno", gdje će gluha i čujuća djeca svoje radove zajedno pokušati prenijeti u znakovni jezik.