Druženje i igra na Sajmu inkluzije
446

Djeca sa Down sindromom: Neka škole i učitelji budu otvoreni za svu djecu

Piše: Adnan Učambarlić
Denisa Maglić Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Domu mladih u Sarajevu počeo je 2. Sajam ideja inkluzije, kojim BiH, zajedno sa stotinu svjetskih zemalja, obilježava Svjetski dan osoba sa Down sindromom. Kroz učenje i zabavu, više od 40 bh. škola i vrtića pokazalo je kako to izgleda kada su obrazovne ustanove i nastavnici otvoreni za svu djecu.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se širom svijeta 21. marta. Obilježavanjem se pokušava skrenuti pažnja na njihova prava. Udruženje Život sa Down sindromom, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i udruženjem Duga, već drugi put je organiziralo Sajam ideja inkluzije. Više od 450 učesnika iz cijele BiH pokazalo je kako inkluzija treba da izgleda, a po cijelom Domu mladih postavljeni su šareni štandovi škola i vrtića.

Sajam su otvorili Sevdija Kujović, predsjednica udruženja Život sa Down sindromom; Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja; Anka Izetbegović, direktorica udruženja Društvo ujedinjenih građanskih akcija; Florence Bauer, šefica UNICEF-a u BiH i Denisa Maglić Sarajlić, zamjenica ministra civilnih poslova BiH.

Cilj sajma je da skrene pažnju da inkluzija u našem obrazovnom sistemu još uvijek nije zaživjela i da se prema djeci sa Down sindromom i dalje postupa sa predrasudama. Prikazani su načini na koje škole i vrtići primjenjuju inkluziju i uključuju djecu sa Down sindromom u redovan nastavni proces.

"Želimo da sve škole budu poput ovih danas. Želimo da sve redovne škole i vrtići otvore vrata djeci sa Down sindromom. Želimo da resorna ministarstva poduzmu korake i potaknu škole, pruže im potrebnu podršku da bi inkluzija bila potpuna", izjavila je Sanja Tanović, majka i aktivistica u udruženju Život sa Down sindromom.

"Danas je najljepši dan za nas roditelje. Svjetski dan osoba sa Down sindromom obilježava se već sedam godina, a ove godine se obilježava sa porukom 'Želim da radim'. Kroz ovakav način želimo prikazati dobre primjene inkluzije i da ona postoji. Nadam se da ćemo naredni sajam organizirati u većem prostoru poput Zetre", izjavila je za Klix.ba Sevdija Kujović.

Ministar Mašić ukazao je kako ljudska prava ne mogu i ne smiju da zavise od države ili bilo koga drugog te da se stiču rođenjem.

"Djeci sa poteškoćama u razvoju treba omogućiti pristup svim uslugama. Sistem školstva nema pravo na ovu ili onu djecu i treba ga prilagoditi svakom djetetu", rekao je Mašić.

"Dok smo se pripremali za ova dva dana, stalno smo razmišljali o onome šta radimo sve one druge dane tokom godine. Ove godine smo dali širu mogućnost djeci, roditeljima i nastavnicima da pokažu kako to oni žive tokom cijele godine", izjavila je za Klix.ba Anka Izetbegović.

Florence Bauer već četvrtu godinu učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, a navela je i kako joj je zadovoljstvo vidjeti sve veći broj učesnika i sve veću energiju koja proizilazi iz ovih dešavanja.

"Događaji poput ovog veoma su važni za proces inkluzije i ostvarivanje prava", rekla je Bauer.

Zabrana svih oblika diskriminacije na svim nivoima propisana je pravnim okvirima, međutim stvarna situacija je drugačija i djeca su često neprimjereno tretirana. "Na to treba stalno ukazivati kako bi se uklonile predrasude. U BiH se polako stvaraju uslovi za proces inkluzije kroz edukaciju i pomoć nastavnicima i roditeljima", kaže Denisa Maglić Sarajlić.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Down sindromom nastavit će se i sutra, kada će se održati i konferencija "Inkluzija u odgoju i obrazovanju – od legislative do primjene", gdje će resorna ministarstva informirati javnost o implementaciji legislative i prikazati rezultate dosadašnjeg rada.