BiH
293

Djeca iz OŠ Hrasno i Centra Vladimir Nazor "Iskrenim osmijehom" poručila: Mi smo jednaki

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Iskreni dječiji osmijeh je nešto što svima ispuni dušu, roditelje i nastavnike učini ponosnim, a onog ko ga je izazvao izuzetno sretnim čovjekom. Udruženje za podršku ideja Skakavac uspjelo je izazvati osmijehe na licima djece iz Centra Vladimir Nazor i OŠ Hrasno i učiniti ovaj tmurni dan ljepšim i drugačijim od ostalih.

Kako bi proslavili uspješno završen prvi dio projekta "Mala škola pčelarstva", u okviru kojeg su učenici u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor napravili dvije košnice, volonteri Udruženja Skakavac odlučili su organizovati predstavu, zabavu i bazar za djecu Centra i OŠ Hrasno. Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo odzvanjali su dječiji smijeh i pjesma.

"U saradnji s Centrom Vladimir Nazor došli smo na ideju da prikažemo njihove mogućnosti, da su dio nas i da se ne razlikuju od nas. Djeca su se predstavila igrokazom, pjesmom i plesom, što su pripremili s učenicima OŠ Hrasno, a priključio im se i Ismet Horo koji ih je svojim anegdotama nasmijavao. Uradili smo super stvar, gdje smo dostigli nivo inkluzije. Djeca su se igrala i družila, a u sklopu bazara izložene su rukotvorine koje su oni napravili, kao i dvije košnice. Moto 'Iskreni osmijeh' je nadmašen", rekao je za Klix.ba Emir Arnautović, predsjednik Udruženja Skakavac.

Direktor Centra Vladimir Nazor Zulfo Ahmetović kazao je kako je današnja aktivnost premašila njihova očekivanja, što ga izuzetno raduje.

"Svi su veoma zadovoljni i sretni. Moto 'Iskreni osmijeh' se pokazao u pravom smislu riječi. Ovo je mali projekat, ali je polučio velike rezultate i nastavit ćemo saradnju s udruženjem na projektima inkluzije", rekao je Ahmetović za Klix.ba.

Djeca su naporno vježbala cijelu školsku godinu da bi se predstavila na najbolji mogući način i uspjela su u tome. Za svaku tačku dobili su aplauz i povike "Bravo". Raspoloženje je svojom pjesmom svima uljepšao Denis Barta, slijepi dječak koji godinama boluje od epilepsije i autizma. Sva djeca su zajedno plesala, pjevala i igrala se, a na kraju su se priključili Barti na bini i dali mu podršku. Zaista se moglo vidjeti da su djeca upravo to, samo djeca. U muzici, plesu i pjesmi nije bilo razlike i niste mogli znati koje dijete pripada manjinama, a koje ima poteškoće u razvoju. Svaki dječiji osmijeh je jednak - iskren i razoružavajući.

"Željeli smo pokazati da i naši učenici mogu što i drugi", poručio je Ahmetović.

Iako su mnoge organizacije i institucije bile pozvane, odazvali su se rijetki. No, iz Centra Vladimir Nazor i Udruženja Skakavac se na obaziru na to i znaju šta žele, a to je učiniti djecu sretnom i sposobnom za rad i samostalan život u normalnom okruženju.