BiH
0

Đapo: SDP neće biti meta za potkusurivanje u RS-u

FENA
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) ne želi da bude meta za bilo kakvo potkusurivanje u Republici Srpskoj (RS) ni Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) niti Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) ili nekoj drugoj partiji iz opozicionog bloka u tom bh. entitetu - izjavio je danas potpredsjednik SDPBiH Mirsad Đapo.

Naglasio je da je SDPBiH opoziciona stranka u RS-u, kao što je i uvijek bila, ali se njena politika i stavovi razlikuju od onih koje zastupaju partije iz tog bloka u RS-u.

"Kao opoziciona straka u RS-u mi ne pripadamo ni tom bloku u RS-u, ali svakako ne podržavamo ni vlast, što nismo ni radili i što se vidi i iz rada naših poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, kao i drugih istupa", precizirao je Đapo na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

SDPBiH je, kaže, spreman podržati svaku inicijativu i prijedlog koji je u interesu građana na prostoru RS-a, ali je njih, kako navodi, u protekom periodu bilo jako malo ili gotovo nikako.

"To ne znači da, u vrijeme spekuliranja, neko može SDPBiH svrstavati u neki opozicioni blok", rekao je i dodao da se ta stranka, sa svojih pet politika, multietničkim pogledima na razvoj oba entiteta i države BiH, te stavovima i pozicijama o državi BiH i njenom položaju značajno razlikuje od opozicionog bloka u RS-u.

Sve ovo je naveo iz činjenice da u posljednje vrijeme i SDPBiH neki svrstavaju na jednu ili drugu stranu u RS-u, čiji građani, kaže, znaju ko je opustošio RS u proteklih 17 godina.

"SDPBiH želi još više da ojača svoj utjecaj na prostoru RS-a te će jasno prezentirati svoje stavove građanima tog bh. entiteta, za čije, kao i interese građana BiH će raditi u narednom periodu", rekao je Đapo.

Smatra da se zakonima o prebivalištu, državljanstvu i jedinstvenom matičnom broju, te najnovijim dogovorenim zakonima BiH približava NATO-u i Evropskoj uniji, što je u interesu građana i BiH i time i RS-a.

"To smo potvrdili za sve one koji žele da crtaju mape ili dijele teritoriju BiH na dvije ili tri boje, a to su radili SDA i HDZBiH u pokušaju implementacije presude "Sejdić-Finci“. Za karte i crtanje tih nekih boja u nama niko neće imati saveznika", kategoričan je Đapo, navodeći da njegova stranka želi da BiH ide naprijed u skladu sa svojom postojećom ustavnom strukturom i na tim pozicijama će sarađivati i s drugim strankama.

Poslanik SDPBiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske Amir Zahirović i njegov stranački kolega u Narodnoj skupštini RS-a Slobodan Popović osvrnuli su se na potrebu donošenja zakona o ispitivanju porijekla imovine, podsjetivši da je ta stranka i ranije predlagala slične zakonske akte, ali oni nisu prihvaćeni, iako je kriminal i korupcija problem svih u BiH.

Zakon koji je SDS predložio iz te oblasti je, kaže, potrebno donijeti, ali bez raspisivanja referenduma da bi bio upućen u parlament RS-a.

Na pres-konferenciji je predstavljena i Katarina Rajčević, članica Glavnog odbora SDPBiH i predsjednica Foruma žena SDPBiH u Banjoj Luci.