Dragan Pajić
0

'Distrikt definitivno pozicioniran u Ustavu BiH'

SRNA
Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić izjavio je Srni da je značajno usvajanje amandmana na Ustav BiH o statusu distrikta, jer on znači definitivno pozicioniranje distrikta u Ustavu BiH i mogućnost pristupa Ustavnom sudu BiH, što do sada nije bilo moguće.

"Prošle godine smo na neadekvatno finansiranje distrikta iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH mogli jedino preko supervizora da intervenišemo i dobijemo onaj iznos koji nam realno pripada. Sada se možemo direktno obratiti Ustavnom sudu BiH i to je konkretna dobit od amandmana", rekao je Pajić, dodavši da je usvajanju amandmana prethodila jednoglasna podrška parlamentarnih stranaka iz distrikta.

On je ocijenio da je usvajanjem amandmana praktično ispunjen uslov za zatvaranje OHR-a u distriktu.

"Najavljeno je da će OHR, ukoliko bude stabilna politička situacija u distriktu, do juna biti zatvoren. Međutim, ne mislim da ćemo imati situaciju da će OHR otići iz Brčkog, a da nas niko neće nadgledati. Strategija međunarodne zajednice je takva da će se u Sarajevu nalaziti određene institucije koje će u slučaju eventualne potrebe moći da intervenišu", rekao je Pajić.

On je ocijenio da će Brčko distrikt i dalje biti "pod prismotrom", te da će vlasti u distriktu morati da se ponašaju u skladu sa onim što se od njih i očekuje.

Pajić je naveo da će, okončanjem supervizije, vlasti u distriktu morati da brojna i teška pitanja rješavaju same.

"Neće biti OHR-a da se krijemo iza njega. Sada ćemo morati ući u probleme i nalaziti rješenja za njih kompromisom", rekao je Pajić.
On je dodao da je projekat Brčko distrikta, kao multietničke sredine sa svojom administracijom, ekonomijom i zakonodavstvom, uspješan, ali ne onoliko koliko je mogao biti.

"Realno, to je jedini multietnički grad u BiH i pokazalo se da možemo zajedno da živimo. Nije idealno, ali u BiH nema bolje osmišljenog multietničkog modela. To je najveći uspjeh, ali činjenica je da smo mogli i daleko više", zaključio je Pajić. 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio  je amandman  1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta, čime je završena procedura njegovog usvajanja.