Neukusna polemika
18

Diskusija zastupnika: Ko je unio fashion week u Parlament FBiH, a kome trebaju tablete za smirenje

E. Mušinović
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obilježila je neukusna polemika zastupnika SDP-a Damira Mašića i zastupnika DF-a Dževada Adžema, koju je prekinuo predsjedavajući Mirsad Zaimović poručujući kako neće dozvoliti vrijeđanje bilo koga u federalnom organu zakonodavne vlasti.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić kritikovao je na današnjoj sjednici odluku zastupnika Demokratske fronte (DF) da podrže Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2018. godinu nakon što je zastupnik DF-a Dževad Adžem prilikom diskusije o plinu prozvao SDP.

Mašić je nakon toga ušao u direktnu polemiku sa zastupnikom DF-a Dževadom Adžemom kojem je rekao da je bio jedan od najžešćih kritičara Vlade FBiH u proteklom periodu, ali da je ipak odlučio podržati izvještaj Vlade FBiH s obzirom na to da je DF sada dio koalicije koju predvodi SDA.

"Postali ste najveći afirmator onoga što radi Vlada FBiH. To ste danas pokazali. Nismo mi džaba tražili pojedinačno glasanje, jer je ovo zaista apsurd. To najbolje pokazuje da vi uopće niste kredibilna osoba na koju bismo se i ja i Klub SDP-a i bilo ko osvrtao. Vi mijenjate sva mišljenja i stavove kako se mijenjaju parlamentarne većine", rekao je Mašić.

Zastupnik DF-a Dževad Adžem javio se nakon toga za riječ navodeći da je on vrlo oštro kritikovao i da nije podržao Strategiju zapošljavanja koju je predložila Vlada FBiH.

"Vi hoćete da mi budemo kolokvijalno samo protiv Izvještaja o radu Vlade FBiH, a godina je završena. S druge strane, reći će vam gospodin Adžem, da vi intelektualnu superiornost u odnosu na Adžema nikada ne možete pokazati. Osim što ste u Parlament FBiH donijeli fashion week i osim što ste kao marginalna uloga na Sarajevo Film Festivalu (SFF) marširali crvenim tepihom, niste napravili korak naprijed. Prema tome, nije vam mjesto na ćilimu SFF-a, nego u rudniku", kazao je Adžem.

Mašić se nakon toga ponovo javio za riječ, a Adžem je u tom momentu ustao kako bi napustio salu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Šef Kluba zastupnika SDP-a tada mu je rekao da ovo nije prvi put da napušta salu kada shvati da nema argumente za diskusiju.

"Neću da se spuštam na ovaj prizemni nivo koji smo čuli. Ja sam druge struke i ne mogu vam pomoći. U ovim situacijama kažu da imaju one neke tablete za smirenje i nekada ih je dobro popiti pa se smiriti", rekao je Mašić.

Neukusnu diskusiju između dva federalna zakonodavca u nekoliko navrata pokušao je spriječiti predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović upozoravajući i Mašića i Adžema na riječi koje koriste prilikom repliciranja i ističući kako su obojica prekršili Etički kodeks vrijeđajući jedan drugog.

"Ja to više nikome, pa ni vama, neću dozvoliti. Zato ću odmah prekinuti ovu diskusiju i dati riječ drugom zastupniku u nadi da neće nastaviti diskusiju u ovom tonu", kazao je Zaimović.