BiH
5

Direktorica prihvatilišta u Prači dobila otkaz, psi pronađeni u katastrofalnim uslovima

Piše: A. U.
Direktorica prihvatilišta za pse u Prači, Amela Turalić, dobila je otkaz sa radnog mjesta. Njen rad je praćen već danima: psi su hranjeni pokvarenom hranom i zanemareni, a veliki broj je slobodno lutao oko prihvatilišta.

"Psi su hranjeni ubuđalom i pokvarenom hranom, klaoničnim otpadom, kao i čokoladnom plazmom kojoj je istekao rok, a koju ni slučajno ne bi smjeli jesti. Druga hrana u prihvatilištu ne postoji. U hladnjači u kojoj stoji hrana je takvo stanje da se ne može ući ni da se fotografiše. Leševi pasa se i dalje mogu pronaći oko kompleksa prihvatilišta", izjavio je za Klix.ba jedan od očevidaca.

Turalić je dobila otkaz nakon što je pozvan i obaviješten i Muris Alić, vlasnik firme Murai komerc, koja je izgradila prihvatilište, te jedan od troje suvlasnika prihvatilišta. On je poslao svog direktora, koji je ostao zgrožen nad onim što je vidio. Složili su se da Turalić treba dobiti otkaz i odmah bude udaljena iz prihvatilišta, a upravu su privremeno preuzeli suvlasnici. Tokom dana će se održati sastanak na kojem će se odlučiti šta i kako dalje raditi.

Suvlasnici prihvatilišta u Prači, Elmedina Devlić i Mirza Devlić, pozvali su više sarajevskih ljubitelja životinja da dođu u Praču i uvjere se u situaciju.

"Ja Ameli nisam dozvolila da uđe u prihvatilište zbog niza nepravilnosti u radu. Do sada smo bili ugovorom spriječeni da to učinimo. Prema potpisanom Sporazumu, Murai komerc je imao nadležnost da brine o azilu i uposlenicima do 13. marta ove godine. Taj datum je istekao i mi smo reagovali. Nedavno je dovela neke Dance koji su kastrirali štene od dva i po mjeseca, a stavljali su markice i na nesterilisane pse. Nisam joj dozvolila, niti ću joj dozvoliti, da uđe u prihvatilište, a svim sarajevskim zaštitarima sam omogućila da dođu i uvjere se šta se dešava. Amela je jučer pokušala ući u prihvatilište sa policijom, ali je na kraju izvrijeđala policajce.

Drugi problem je što se oko azila nalazi jednako onoliko pasa koliko ih je i u azilu. Ona ih je samo slikala i puštala. Područje je minirano, a i lovci ih masovno ubijaju. Kada smo se okupili gore, pojavio se i načelnik sa grupom mještana i policijom. Došli su da se žale na napade pasa te da im ubijaju stoku, a svaka druga prijetnja mještana bila je da će pobiti pse. Ja ih razumijem. Jedna ovca je stotinu eura, a to je za njih puno. Danas ćemo odlučiti ko će preuzeti upravljanje prihvatilištem, a nekako ćemo se već snaći i za hranu", izjavila je Elmedina Devlić, suvlasnica prihvatilišta i predsjednica Udruženja Iskra.

Pokušali smo kontaktirati i Amelu Turalić, ali se ona od sinoć ne javlja na telefon.