BiH
72

Direktorica JU Djeca Sarajeva: Sva djeca jedu istu hranu, sačekat ćemo zvanične nalaze

Piše: N. N.
Direktorica JU Djeca Sarajevo Mirjana Jovanović-Halilović kazala je za Klix.ba kako sva djeca koja pohađaju neki od 29 vrtića u sklopu ove ustanove jedu istu hranu koja se sprema u centralnoj kuhinji.

Direktorica Jovanović-Halilović kaže kako ona nema dodatne informacije, te da ne zna u kojim vrtićima su bila smještena hospitalizirana djeca.

“O broju hospitalizirane djece i ja sam saznala iz medija i vjerujte da sam zatečena informacijom”, kaže Jovanović-Halilović.

Ona napominje da sa KCUS-a nije potvrđeno trovanje hranom i da će se sutra znati da li se radi o trovanju ili nekom virusu.

Inače, hrana koja se servira u vrtićima svakodnevno se kontrolira, a samo danas je pripremljeno oko 2.300 obroka. Svakodnevno se uzimaju i uzorci hrane te bi se i na osnovu toga trebalo moći utvrditi da li je hrana uzrok trovanja.

Šta su djeca danas konkretno jela, direktorica nije mogla potvrditi.

Jovanović-Halilović kaže da je roditelji hospitalizirane djece nisu kontaktirali.

“Iz ove pozicije vam ništa ne mogu reći. Sve informacije ćemo i mi dobiti od Kliničkog centra, Zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcije”, kaže Jovanović-Halilović koja još jednom napominje da je zatečena te da bi voljela da se uzrok otkrije kako bi ga mogli otkloniti.