"Kriminal ne poznaje granice"
0

Direktori policije BiH i RH dogovorili saradnju

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bosna i Hercegovina bila je domaćin dvodnevnog radnog sastanka direktora policije BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije, na kojem je dogovorena međunarodna, prekogranična saradnja u slučajevima organiziranog kriminala.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović kazao je danas na pres konferenciji da se više ne može govoriti samo o saradnji policijskih tijela nego o zajedničkom djelovanju na mnogim slučajevima iz domena najtežih oblika kriminala.

"Kriminal ne poznaje granice i samo zajedno u regiji i šire blagovremenim aktivnostima i razmjenom informacija možemo djelovati u prevenciji kriminala, ali i reagirati na najteže sigurnosne izazove, a posebno u slučajevima organiziranog kriminalna i terorizma", dodao je Selimović.

Naglasio je da će ove tri države raditi na implementaciji strateškog dokumenta o procjeni rizika o pitanju organiziranog kriminala te da će se zajednički raditi na uspostavljanju "kontakt tačaka" na najfrekventnijim graničnim prijelazima u kojima će biti smješteni pripadnici policije država koje dijele granični prijelaz.

Direktor policije Republike Hrvatske Oliver Grbić kazao je da su policijska tijela u proteklim godinama propustila učiniti ono što su trebala, jer su se borili sa složenim oblicima organiziranog kriminala u okviru vlastitih granica i to zbog opterećenosti nedavnom prošlošću.

"Borba protiv takvih oblika kriminala na mikrolokaciji i lokalnoj razini je unaprijed osuđena na propast", naglašava Grbić, dodajući da je potrebno uvezati sve policijske organizacije u regiji, ali i globalnom okruženju.

On je također istaknuo da bi strateški dokument, u kojem bi bile identificirane kriminalne grupe, pomogao da se urade proaktivne mjere, jer se u proteklim godinama uglavnom upotrebljavala aktivnost represije nakon što se desi neki kriminalni događaj.

Milorad Veljović, direktor policije Republike Srbije, naglasio je da ovi sastanci, koji su bili nezamislivi prije nekoliko godina, pokazuju da su policijska tijela triju država svjesna da se samo oni mogu baviti organiziranim kriminalom.

"Nijedna kriminalna grupa ili kriminalac neće biti siguran niti na prostorima bilo koje od ovih triju država", dodao je Veljović.

Na kraju su direktori istaknuli da će uslijediti sastanci na operativnom nivou da bi se realizirale dogovorene aktivnosti.