BiH
0

Direktor NUB-a o Vijećnici: Gradonačelnik želi da mi budemo gosti u vlastitom domu

Piše: E.S.H.
Ismet Ovčina (Foto: Klix.ba)
Ismet Ovčina (Foto: Klix.ba)
Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina će svečanom otvaranju Vijećnice prisustvovati kao građanin Sarajeva. Ovčina je za Klix.ba rekao da NUB-a večeras nema na otvaranju Vijećnice, jer je gradonačelnik Ivo Komšić ovoj instituciji dodijelio mjesto gosta, a ne mjesto u organizaciji i protokolu.

"Gradonačelnik danas otvara Vijećnicu, prepoznatljivi simbol NUB-a, zgradu u kojoj je naša Biblioteka imala svoje sjedište od 1951. do augusta 1992. godine odakle je otjerana zapaljivim granatama u izbjeglički smještaj", izjavio je Ovčina.

Manifestaciju otvorenja Vijećnice organizira Gradska uprava na čelu gradonačelnikom Ivom Komšićem i njegovim zamjenikom Aljošom Čamparom.

Ovčina pojašnjava da je NUB BiH, u papirima i zemljišnoknjižnom izvatku jedini korisnik.

"Mi tamo nismo i ne možemo biti gosti jer je Vijećnica naš dom, a mi smo njena prepoznatljiva historija. Da je neko drugi gradonačelnik i da je sve drugačije, ja bih predložio da zajednički organizujemo ceremoniju, a da se pitanje korisnika rješava naknadno. Gradonačelnik i Gradska uprava nas nisu htjeli u organizaciji i protokolu, pa su nam dodijelili samo mjesto gosta", izjavio je direktor NUB-a.

Dodao je da je gradonačelnik danas povrijedio osjećanje i dostojanstvo žrtve koju stoički NUB BiH nosi godinama, i da su se toliko radovali trenutku povratka u njihov dom.

"Kao građani Sarajeva ćemo vjerovatno biti tamo, ali u tom svečanom dijelu nećemo učestvovati", potvrdio je Ovčina i dodao:

"Mi smo sastavni dio i historija te institucije. Radost povratka nam je pokvario gradonačelnik i ne znam kako misli otvoriti Vijećnicu bez Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, pa barem i u formalnom smislu".

Zaključio je da će borbu za pravo povratka tražiti putem pravne države, uključujući primjenu odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.