Projekti u Sarajevu
56

Direktor GRAS-a najavio rekonstrukciju tramvajskog depoa

B. R.
Tramvajski depo u Sarajevu (Remiza) (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Tramvajski depo u Sarajevu (Remiza) (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Direktor sarajevskog preduzeća GRAS Senad Mujagić je najavio i rekonstrukciju tramvajskog depoa (Remiza), obrazloživši razloge rekonstrukcije.
Napomenuo je da bi krajem ove godine trebala početi isporuka novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler te da se u depou moraju osigurati odgovarajući uslovi za ta vozila. U razgovoru za TVSA je ukazao da se time moraju osigurati i odgovarajući uslovi za one koji će upravljati tramvajima.

"Tramvajski i trolejbuski depo dugo nisu u adekvatnom stanju. S obzirom na to da je riječ o visokoelektrifikovanim vozilima, moraju biti u natkrivenom prostoru", napomenuo je Mujagić.

Podsjećamo, kupljeno je 15 novih tramvaja za 34 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). To su vozila s tri vagona, a koja se proizvode prema narudžbi Kantona Sarajevo. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razmatra kupovinu dodatnih pet do deset novih tramvaja.

Bit će rekonsturisan i trolejbuski depo, što će podrazumijevati garažu iznad koje će biti sportski tereni. Idejno rješenje za rekonstrukciju je završeno, a potrebno je da Općina Novi Grad usvoji izmjene i dopune regulacionog plana kojim će omogućiti početak rekonstrukcije.

Početkom ove godine je završena isporuka svih 25 novih trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM koji su koštali 15 miliona eura. Novac je također osiguran kreditom EBRD-a. Bit će raspisan tender za kupovinu još deset novih trolejbusa.