Burne reakcije
34

Direktor Doma zdravlja Goražde kritikovao KCUS, sada njega kritikuju ostale ustanove u tom gradu

E. A.
Ministarstvo zdravstva BPK Goražde, Kantonalna bolnica Goražde i Zavod zdravstvenog osiguranja BPK reagovali su povodom istupa na društvenim mrežama direktora Doma zdravlja "dr.Isak Samokovlija" u Goraždu dr. Edina Čengića koji je pisao direktorici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebiji Izetbegović.
Podsjetimo dr. Čengić je u svom pismu istakao da pacijenti iz BPK u posljednjih nekoliko dana imaju veliki problemom zbog činjenice da se danima čeka na rezultate PCR testova na COVID-19 koje na KCUS svakodnevno šalju na analizu, te da je problem što se za bilo kakvu uslugu pacijentima na KCUS traži negativan PCR test na COVID-19.

"Uvažavajući brigu direktora za zdravlje pacijenata, smatramo neprimjerenim ovakve izjave kojima se širi panika među građanima i pacijentima koji imaju svu potrebnu zdravstvenu njegu kako u Kantonalnoj bolnici Goražde, tako i u Kliničkom centru u Sarajevu, jer ulažemo maksimalne napore i sredstva kako bismo ojačali zdravstveni sistem i pravovremeno odgovorili svim situacijama", stoji u reakciji.

Ističe se također da je saradnja BPK Goražde sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu na visokom nivou i da pacijenti s područja BPK Goražde imaju privilegovani (VIP) status prilikom prijema.

"Izjava direktora Čengića ne doprinosi nastavku dobre saradnje, a posebno što direktor, prilikom slanja ovog pisma i zloupotrebom društvenih medija, nije poštovao hijerarhiju, odnosno što je izostala komunikacija sa kantonalnim Ministarstvom zdravstva, Kantonalnom bolnicom, a u konačnici i sa osnivačem ove javne ustanove", reakcija je Eniza Halilovića, ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr.Nermina Kamenica demantuje da pacijenti čekajući test "umiru".

“To nije u nadležnosti direktora, jer svi takvi pacijenti se upućuju u Kantonalnu bolnicu gdje se zbrinjavaju i mi imamo puteve već uspostavljene za takve pacijente u hitnosti, COVID operacionu salu i COVID salu za trudnice. Našu dugogodišnju uspješnu saradnju sa KCUS potvrđuje uspješno liječenje upućenih pacijenata i naši uposleni koji se edukuju na specijalizacijama i edukacijama. To demantuju i jučerašnji hitni rezultati testa za 5 pacijenata i trudnice", navodi se u dopisu direktorice Kantonalne bolnice.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović tvrdi kako Zavod već duži period ima uspješnu poslovnu saradnju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu te da su za vrijeme COVID 19, pored usluga koje su pružali blagovremeno i testirali osiguranike iz BPK.