BiH
245

DF ostao bez četiri delegata u Skupštini KS: Bukva, Akšamija, Pinđo i Mehemedagić napustili stranku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati koji su imali mandate Demokratske fronte u Skupštini KS Sejo Bukva, Goran Akšamija, Mirsad Pinđo i Mersiha Mehmedagić donijeli su odluku da napuste stranku Željka Komšića i formiraju nezavisni poslanički klub zbog politike centrale prema njima, saznaje Klix.ba.

Demokratska fronta sada u Skupštini KS ima samo tri delegata - Marija Vukasovića, Neiru Avdibegović i Bibiju Kerlu.

Povodom ovog događaja oglasila se i centrala DF-a saopćenjem pod nazivom "Nije korektno, ali sretno". U saopćenju navode kako "ne osporavajući nikome pravo na lični stav i odluku, cijene da je bilo korektno da se ona saopšti prije, a ne poslije lokalnih izbora u BiH".

"Što se stranke tiče,posebno njenog predsjednika, ni u jednom trenutku nije vršena nikakva vrsta pritiska 'odozgo' za donošenje bilo koje odluke Kantonalne Skupštine, već je sve bilo prepušteno na svijest i samostalnost u odlučivanju našeg poslaničkog kluba. Što se komunikacije između Centrale stranke i naših zastupnika tiče, moramo podsjetiti da ona podrazumijeva dvije strane. Ako je i bilo propusta, onda su za njih odgovorne obje, a ne samo jedna strana. U personalne odnose unutar kluba, odnosa pojedinih poslanika prema aktuelnoj vlasti, naglašavamo 'personalne', u to, ovom prilikom, nećemo ulaziti", navodi se.

Iz DF-a dalje ističu kako je ova odluka njihovih dosadašnjih delegata "možda stigla u pravo vrijeme jer su na putu da osvježe i restartaju“ stranku, kako njeno članstvo, tako i ljude koji su je od lokalnog pa do najvišeg nivoa i predstavljali, prije svega na bazi postignutih rezultata na upravo završenim lokalnim izborima".

"Našim dojučerašnjim stranačkim kolegama, želimo uspješan rad na dobrobit građana Kantona Sarajevo", zaključuje se u saopćenju DF-a.