BiH
977

"Dežura" do jutra: Stotine građana na skupu podrške Turskoj u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Oko 400 građana svih uzrasta okupilo se večeras na skupu podrške Turskoj u Sarajevu pod motom "Jaka Turska, jaka i Bosna i Hercegovina" i uz slogan "Čvrsto stoj i ne poklekni, BiH je uz tebe".

Na centralnom trgu na Baščaršiji okupljeni su došli mašući turskim i bosanskohercegovačkim zastavama, obučeni u majice na kojima je na turskom jeziku ispisano da su uz narod koji se usprotivio pučistima i spasio demokratiju u vlastitoj zemlji.

Kako je najavljeno, skup pred Sebiljom u starom dijelu grada koji je iniciralo Udruženje privrednika Turske i Bosne i Hercegovine (TUBSIAD) trajat će do sabah namaza, a među okupljenima su članovi 33 udruženja Turaka i Bosanaca i Hercegovaca.

"Kao što znate, u Turskoj se desio udar na demokratiju i prava ljudi. Svake noći održavaju se dežure za održavanje te demokratije, tako da i mi u BiH večeras u znak podrške turskom narodu, predsjedniku i premijeru planiramo održati cjelonoćni skup", kazao je predsjednik TUBSIAD-a Abdurahman Urrak.

Podsjetimo, Turska je 15. jula pretrpjela pokušaj državnog udara.

"U krvavom pokušaju puča u Turskoj bilo je 246 civilnih žrtava i oko 2.000 ranjenih", rekao je ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay i one koji su pokušali izvesti državni udar nazvao teroristima koji nisu prezali da tenkovima i topovima krenu na narod.

"Ta teroristička grupa je 15. jula poremetila ustavni poredak, demokratiju i legalno izabranu vlast, red i mir u Turskoj. Pokušali su ubiti predsjednika, ali narod, država i sigurnosne snage nisu to dopustili. Pokazalo se da je demokratija u Turskoj stabilna", Erginayove su riječi.