Nakon afere "Asim"
180

Dević: Hadžihafizbegović i Hasanspahić su "odustali" od kandidature

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić odustali su od kandidature za ministre u Vladi Kantona Sarajevo, rekao je danas predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine KS Mahir Dević (SDA).

Tokom rasprave o imenovanju Vlade KS zastupnicima se obratio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine KS Mahir Dević iz SDA koji je rekao da su predloženi kandidati SDA za ministre Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić odustali od kandidature te da je kandidat za premijera KS Mario Nenadić dostavio nova imena.

Opozicija u Skupštini KS žestoko je kritikovala vladajuću većinu jer su izmjene sastava Vlade KS dostavili tek danas, odnosno imena novih kandidata za ministra za kulturu KS Kenana Alikadića i ministra za boračka pitanja KS Hajrudina Grabovicu tek danas su se našla pred zastupnicima.

Podsjećamo, Hadžihafizbegović i Hasanspahić uklonjeni su sa spiska novih ministara nakon afere "Asim", odnosno nakon što se na snimku koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić moglo čuti da potpredsjednik SDA Asim Sarajlić govori o ovim kandidatima kao privatnim ministrima od kojih može tražiti usluge.

Odluka o promjeni kandidata uslijedila je nakon što je zastupnik SDA Aljoša Čampara otvoreno kazao kako smatra da Hadžihafizbegović i Hasanspahić ne mogu biti imenovani za ministre.