Sud BiH
29

Detalji sa ročišta "Black Tie 2": Halać pisala da se približila gradonačelniku Zenice, istražit će se transkacije iz Hong Konga

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Na današnjem ročištu Tužilaštvo BiH je obrazložilo zbog čega traži produženje pritvora u trajanju od dva mjeseca za Adnana Smajlovića, Aidu Halać i Sancheza Jukića koji su uhapšeni u okviru akcije "Black Tie 2".

Oni su osumnjičeni u okviru predmeta "Zlatko Ibrišimović i drugi", a dovode se u vezu sa narkokartelom "Tito i Dino".

Kako je u izlaganju naveo tužilac Sanjin Kulenović produženje pirtvora za Smajlovića, Halać i Jukića se traži zbog opasnosti od bijega i mogućeg utjecaja na svjedoke.

Kulenović je naveo da je otvaranje Sky aplikacije pokazalo da je navedena trojka djelovala na međunarodnom nivou te bila dio narko grupe kojom je rukovodio Edin Gačanin.

Desna ruka

Prodajom droge je, kako navodi Bogunić u izlaganju, novac ubacivan u legalne tokove.

Djelovalo se u više ruta, s obzirom na to da je riječ o grupi koja je djelovala na međunarodnom nivou, a desna ruka Edina Gačanina u Bosni i Hercegovini bio je Adnan Smajlović.

On je držao jednu "kasu" kod sebe te raspoređivao novac.Kulenović navodi da je komunikacija u Sky aplikaciji pokazala da je Smajlović bio zadužen za finansiranje projekata u BiH te je stupao u kontakt s lokalnim licima koja bi mogla koristiti ciljevima narkokartela.

Između ostalog, Smajlović je komunicirao i sa Aidom Halać kojoj je poslao novac, a zamisao je bila da postane prva gradonačelnica Zenice.

Kulenović je naveo da se u komunikaciji vidi da su Smajlović i Halać dogovarali gdje da joj dostavi novac, koji će ona preuzeti, a u jednom od razgovora ga je obavijestila da je dobila 3.000 glasova i da će ući u Gradsko vijeće Grada Zenica.

Dalje navodi, čitajući sadržaj razmijenjenih poruka, da je Halać rečeno da se previše ne eksponira i da više prima informacija nego što ih daje dok ne stekne povjerenje u sagovornika.

Također je navedeno da su Smajlović i Halać pohađali obuku za upravljanje helikopterom u Srbiji.

"Evidentno je da je najveće povjerenje Gačanina uživao Smajlović", kaže Kulenović.

Kupovina mobitela

U razgovorima se spominjala i kupovina mobilnih telefona, zamisao je bila da se prvo kupi njih 15, a zatim ostatak. Za područje BiH je trebalo kupiti nešto više od 20 telefona.

Kulenović zatim navodi da Sanchez Jukić u Sky prepisci govori o prometu narkotika, a spominje se da su učesnici dobacili do Južnoafričke Republike.

U jednom dijelu se spominje kako N.N. licu Smajlović na Gačaninovu naredbu treba dati 2.500 KM, međutim Tužilaštvo još ne zna o kojoj je osobi riječ te je istaknuto da postoji još neidentifikovanih osoba.

Obrazlažući šta će Tužilaštvo uraditi za navedena dva mjeseca dok su osumnjičeni u pritvoru i zbog čega je zatraženo produženje pritvora Kulenović kaže da želi istaknuti dio komunikacije u je vidljivo da je Smajlović rebao ići u Nizozemsku da preuzme novac od Gačanina.

Također je naveo da je Halać 15. novembra 2020. godine dobila poruku od Gačanina u kojoj stoji: "Niste ničija partija, samo naša."

U tom periodu je Halać izabrana u Gradsko vijeće Zenice te je u razgovorima izvještavala da je postala bliska sa gradonačelnikom i njegovom desnom rukom. Ona je, podsjetimo, na listu došla kao kandidatkinja stranke gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Kada je riječ o pranju novca, ona je u porukama, kako navodi Tužilaštvo, spomenula i prijateljicu koja je direktorica banke, a koja će joj pomoći u polaganju novca na račun.

Tužilaštvo je tek 13. maja zaprimilo predmete u ovom slučaju te Kulenović ističe da je potrebno vrijeme da se oni otvore, a zapisnik o otvaranju je sačinjen 16. maja.

Kada je riječ o Jukiću Tužilaštvo navodi da će biti izvršene provjere transkakcija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hong Konga.

U narednom periodu bi trebali biti analizirani mobilni telefoni osumnjičenih, a u istragu je uključen i FBI.

Prelasci granice

Kulenović je dostavio akt MUP-a KS koji se odnosi na podatak o prelascima granice u periodu kada su Halać i Smajlović vršili obuku za upravljanje helikopterom u Srbiji te je istakao da se datumi poklapaju sa onima u Sky prepisci.

Đorđe Ljubović, advokat Adnana Smajlovića, rekao je da bi određivanje pritvora bilo nezakonito te je kazao da su prepiske čitane i imena iz Sky aplikacije iluzorno povezivana s osumnjičenima.

Smatra da obrazloženje Tužilaštva obiluje pretpostavkama i da prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora obiluje kontradiktornostima.

Kaže da je njegov branjenik imao nebrojeno mnogo mogućnosti da pobjegne do sada, da je imao tu namjeru.

Smajlović je kazao da je saglasan sa onim što je rekao njegov advokat te je dodao:

"Garantujrm što se tiče bjegstva i utjecanja na svjedoke, ljudi koji se spominju ovdje s njima nemam kontakt 100 godina"; kaže Smajlović.

Omar Mehmedbašić, advokat Sancheza Jukića, kaže također da je njegov branjenik državljanin BiH i da je da nije imao namjeru da bježi.

Podsjetio je da su u ovoj akciji uhapšene 23 osobe te da se njih 20 nalazi na slobodi. Rekao je da traži da i njegovom klijentu budu izrečene mjere zabrane kao i drugima.

Traže mjere zabrane

Jukić je kazao da je saglasan sa onim što je rekao advokat te da se smatra racionalnom osobom i nema namjeru bježati.

"Radim kao dispečer za američku firmu i to mi je jedini izvor prihoda u BiH", rekao je i dodao da se nije imao priliku čuti s vlasnikom te smatra da postoji mogućnost da je ostao bez posla.

Dajana Mujić, advokatica Aide Halać je također odbacila navode Tužilaštva BiH i istakla da traži mjere zabrane.

Između ostalog, navedeno je da podatak o broju osvojenih glasova Aide Halać nije tačan te da je navedeno da je osvojila 3.000 glasova umjesto 3.513. Podatke o njoj je, navodi advokatica odbrane, mogao naći bilo ko i predstavljati se kao ona, jer su podaci dostupni na internetu.

Govoreći o optužbi za pranje novca, kazala je da Halać živi u staroj maloj kući, zaposlena je u Kantonalnoj bolnici bez stalnog ugovora i kreditno zadužena.

Halać je potvrdila izlaganje advokatice i kazala da je 2017. godine bila student Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta i te da sada treba braniti magistarski rad. Kazala je da se njen život svodio na kuću i treniranje, jer je dobitnica brojnih medalja u boksu.

Na listi za izbore je, ističe, bila kao mlada nada sporta te, kako kaže, uživa ugled među Zeničanima.

Sud BiH će odluku o produženju pritvora donijeti u zakonskom roku.