UIO BiH
0

Desetak miliona KM od putarine stoji neiskorišteno

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na posebnom podračunu jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) nalazi se neiskorištenih oko 10,5 miliona KM jer još nije donesena metodologija za raspodjelu tog novca prema bh. entitetima.

"UIO svakodnevno vrši raspodjelu svih ostalih sredstava po osnovu indirektnih poreza, jedino je ta putarina ostala nešto što se prikuplja od 1. jula na posebnom podračunu, ali, nažalost, u ovom trenutku nemamo nikavu metodologiju za raspodjelu tog novca“, rekao je u izjavi Feni portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Napominje da se sredstva po tom osnovu svakodnevno prikupljaju i da će iz dana u dan biti sve veća, a već u ovom trenutku na računu se nalazi oko 10,5 miliona KM.

Kovačević je precizirao da sve dok Upravni odbor UIOBiH ne dostavi metodologiju za raspodjelu novca po osnovu putarine on će biti neiskorišten na posebnom podračunu jedinstvenog računa UIOBiH.

Podsjetio je da je Upravni odbor UIOBiH na sjednici koja je održana početkom ovog mjeseca formirao radnu grupu koja bi trebala dati prijedlog metodologije za raspodjelu, a zatim bi Upravni odbor trebalo da razmatra i eventualno usvoji taj prijedlog.

"Rečeno je da se taj prijedlog metodologije za raspodjelu prihoda od putarine pripremi za narednu sjednicu Upravnog odbora UIOBiH. Zasada još nije najavljeno održavanje te sjednice“, precizirao je Kovačević u izjavi Feni.

Podsjećanja radi, u BiH je od 1. jula uvedena posebna taksa od 10 feninga plus PDV po litru naftih derivata, što je regulirano novim Zakonom o akcizama u našoj zemlji.

Ta sredstva se od od početka jula uplaćuju UIOBiH na poseban podračun jedinstvenog računa, a trebalo bi da služe za izgradnju autoputeva u BiH.

Prema nekim informacijama, FBiH i RS imaju različito mišljenje kako se novac od putarine treba dijeliti, gdje prvi traže da se primijeni raspodjela kao u slučaju sredstava od indirektinih poreza, dok drugi smatraju da iznos treba dijeliti na 50:50 posto, u skladu s dužinom putne mreže u entitetima.