Općinski sud u Sarajevu
202

Denis i Amina Smajlović najavili žalbu na presudu: Neka im je svaku noć pred očima slika mog djeteta

A. Ku.
Denis i Amina Smajlović (Foto: T. S./Klix.ba)
Denis i Amina Smajlović (Foto: T. S./Klix.ba)
Amina i Denis Smalović, roditelji djevojčice Nadin, koja je umjesto u BiH liječena u Turskoj, nisu zadovoljni presudom Općinskog suda u Sarajevu.
Njen otac Denis Smajlović osuđen je na godinu uvjetne kazne zbog ugrožavanja sigurnosti doktora Ede Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prilikom obraćanja medijima Denis Smajlović je kratko kazao da nije zadovoljan presudom i da će njegov advokatski tim uložiti žalbu.

Amina Smajlović, Denisova supruga i majka malene Nadin, nije krila razočaranje te je ponovila da će advokati uložiti žalbu.

"Mi kao roditelji nismo zadovoljni ovim ishodom. Ovi ljekari koji su uradili našem djetetu to što jesu ne sjede ovdje. Nećemo odustati, mi ćemo se žaliti na presudu. Njima želim svaku noć kad legnu i ustanu da im je pred očima slika moga djeteta. Što se tiče Tužilaštva nemam šta reći, ovo je ispričana priča, znamo ko nam vodi Tužilaštvo, ko je glavna tužiteljica. Ljudi bez diplome neće da nam liječe djecu", rekla je Smajlović i dodala da država može da se stidi ovakvim ishodom.

Govoreći o neprovođenju istrage protiv 10 ljekara koji su odbili liječenje njene kćerke rekla da je upućena apelacija Ustavnom sudu.

"Nadam se da će donijeti pravomoćnu odluku i vratiti slučaj tamo gdje treba da se vrati. Kako sam se onaj dan borila za svoje dijete i evo ove četiri godine mi nismo odustali, poručujem i njima i tužilaštvu da nećemo odustati. Moj suprug nije kriv, nije uradio ništa što neko normalan za svoje dijete ne bi uradio. To kako je doktor doživio valjda je trebao da razmišlja kako će prema roditeljima pristupiti da ne izazove najgore u roditeljima. Taj doktor će vama Bosno i Hercegovino liječiti djecu još dugo", zaključila je Smajlović.

Hasanbegović je na protestima koje su organizovali radnici i doktori KCUS-a u novembru 2019. godine opisao situaciju sa Denisom Smajlovićem.

Rekao je da mu je stavio cijev na vrat te da je ta scena bila strašna.

"Ta minuta je bila vječnost. Ja sam se relativno dobro držao. Žene oko mene su popadale, one su vrištale", rekao je Hasanbegović tada novinarima.