BiH
242

Sukob policije i demonstranata u Sarajevu

Piše: J. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oko 250 nezadovoljnih građana iz cijele BiH, koji su danas protestovali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH tražeći ispunjavanje deset zahtjeva plenuma, u poslijepodnevnim satima su se zaputili ispred sarajevske Vijećnice, te su se sukobili s policijom.

Iako najavljene kao masovne, demonstracije pred zgradom Parlamenta FBiH, nazvane simbolično "Pet do 12", okupile su samo nekoliko stotina građana, od kojih su neki u Sarajevo iz svojih gradova stigli pješke u maršu "Put bez povratka".

Nakon što ih zgradi Parlamenta Federacije BiH niko nije primio, demonstranti su krenuli prema zgradi Vijećnice, koja večeras treba biti svečano otvorena, te je na putu prema tamo došlo do sukoba sa policijom, javila je reporterka portala Klix.ba.

Međutim, to nije obeshrabrilo demonstrante koji su nastavili put prema Vijećnici. Po dolasku kod Šeher-Ćehajinog mosta, policija je napravila kordon i spriječila njihov prolazak.

Prije polaska pred zgradu Vijećnice, demonstranti su tražili da im se obrati neko od članova izvršne i zakonodavne vlasti, međutim u zgradi Parlamenta FBiH danas nije bilo nikoga, pa su se nezadovoljni građani uputili prema Vijećnici.

"Ljudi su ogorčeni neradom vlasti. Nepravda i korupcija su na svakom koraku u državi u kojoj zakoni vrijede za jedne, a za druge ne", kazala nam je Meliha Bajramović iz Plenuma ZDK.

"Nećemo otići iz Sarajeva dok ne ispune deset zahtjeva plenuma", kaže nam Igor iz Plenuma TK. Poručili su da neće otići sve dok, kako su kazali, "trenutnu vlast ne bace na otpad".

Demonstranti su tražili puštanje Mensura Hodžića zvanog Beko, jednog od učesnika protesta, koji je jučer uhapšen u blizini Narodnog pozorišta, vanrednu sjednicu Federalne vlade i na kojoj će se očitovati o zahtjevima plenuma.

Demonstranti su pozvali sve obespravljene i nezadovoljne građane FBiH da im se pridruže na protestima, jer samo tako mogu do svojih prava. Poručili su da nisu nikakvi kriminalci ni teroristi, već obespravljeni radnici, borci, penzioneri, studenti, prenosi Fena.