Nakon sjednice
31

Demobilisani borci blokirali granični prijelaz Bijača

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Pet sati trajala su natezanja ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru gdje je Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH trebala. Nakon razočaravajućeg epiloga borci su dva sata kasnije blokirali Međunarodni granični prijelaz Bijača.

Saobraćaj je blokiran od 19:40 sati, potvrdili su iz BIHAMK-a. Borci najavljuju da će nastaviti svoju borbu za ostvarenje ciljeva od kojih ne odustaju.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Sad se izvlači da nije bilo ovo, da nije bilo ono... Ovo su samo političke igre. Mi moramo povući radikalan potez. Ovo se drukčije neće riješiti", istakao je nakon sjednice Darinko Boto iz Udruženja "Zaboravljeni branitelji".

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Podsjećamo, predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić nakon sjednice je kazao da je Komisija dala prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta. Prolaz su dobili i amandmanimi koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim su postali, kako tvrdi, sastavni dio teksta zakona.

"Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda", kazao je Tufekčić.

Naveo je da su potvrdili sve ono što usaglasili na prošloj sjednici i da će sutra ujutro sve što su usaglasili pismeno poslati svim članovima Komisije, kako ne bi došlo do problema u vezi svega što su dogovorili.

Međutim, borci su nakon sjednice konstaovali da su opet prevareni, najavivši nove akcije.