Osipanje većine
212

Demirović napustio Klub SDA, koalicija bez većine u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
Safer Demirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Safer Demirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safer Demirović informisao je na današnjoj sjednici državne parlamentarce kako istupa iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PSBiH. Po tome su SDA, HDZ BiH, SBB i SDS definitivno ostali bez većine u Parlamentu BiH.

Demirović je rekao da je svima poznato da se na području Tuzlanskog kantona dešavaju određeni procesi koji su rezultirali uvođenjem Povjereništva u Kantonalni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu. Demirović je rekao kako će od danas djelovati kao nezavisni zastupnik u Zastupničkomu domu PSBiH, a o čemu će i pismeno obavijestiti kolegij ovog doma.

U ovom mandatu četiri zastupnika napustila su Klub SDA u Zastupničkom domu PSBiH i to Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Safer Demirović.

SDA trenutno u Zastupničkom domu PSBiH ima samo šest zastupnika dok je prilikom konstituisanja zakonodavne vlasti u ovom mandatu imala ukupno deset zastupnika.

Aktuelni saziv koalicije na državnom nivou definitivno je ostao bez parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Opozicione političke stranke u najvišem organu zakonodavne vlasti trenutno imaju 23 zastupnika, a vlast samo 19.

Ostaje upitno koliko će se procesi unutar zakonodavne vlasti odraziti na funkcionisanje kompletnog saziva izvršne vlasti s obzirom na to da SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene definitivno nemaju dovoljno ruku da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajaju materijale koje upućuje Vijeće ministara BiH.

Osipanje nekadašnje parlamentarne većine počelo je nakon što su zastupnici Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Senad Šepić napustili Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i formirali Klub Nezavisnog bloka.

Nakon toga nastavljen je proces osipanja parlamentarne većine tokom kojeg su Klub SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH napustili Jovan Vukovljak i Đorđo Krčmar koji su se priključili Demokratskom narednom savezu (DNS), a koji zajedno sa SNSD-om čini parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zbog žestokih političkih turbulencija u Tuzlanskom kantonu, a koje su uslijedile nakon odluke Predsjedništva SDA da uvede Povjereništvo u Kantonalni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu, Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je napustio i Safer Demirović.

On je parlamentarcima jasno poručio kako će svoje političko djelovanje nastaviti kao nezavisni zastupnik, a o čemu će pismenim putem obavijestiti i Kolegiji Zastupničkog doma PSBiH.

Koalicija SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene trenutno u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima samo 19 zastupnika dok opozicone stranke SDP, DF, SNSD, A-SDA, BPS, Nezavisni blok, DNS, HDZ 1990 zajedno s Demirovićem imaju čak 23 zastupnika.

Da stvar bude komplikovanija, pojedine političke stranke (poput SBB-a koji čini parlamentarnu većinu i u skladu s tim snosi odgovornost za stanje u zemlji) ponašaju se kao da su dio opozicije, a ne vlasti.