Zadovoljni saradnjom
66

Delegacija Oružanih snaga BiH na čelu sa Gojkom Kneževićem u posjeti Vojsci Srbije

N. V.
Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na čelu sa načelnikom Zajedničkog štaba generalmajorom Gojkom Kneževićem nalazi se u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Republike Srbije u periodu od 19. do 21. mart 2024. godine.

U delegaciji OS BiH su i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba brigadni general Tomo Kolenda i brigadni general Mirsad Ahmić. Ovo je prva posjeta nekoj od zemalјa regije novog generalskog kora OS BiH nakon imenovanja na dužnost, a po pozivu načelnika Generalštaba Vojske R Srbije generala Milana Mojisilovića.

Jedan od prioriteta novog generalskog kora OS BiH, na čelu sa generalom Kneževićem je unapređenje regionalne saradnje. Inače MO BiH i MO Republike Srbije imaju potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2024. godinu sa velikom brojem zajedničkih aktivnosti. Na sastanku dviju delegacija istaknuto je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim stepenom vojne saradnje naše dvije zemlje.

Načelnik ZŠ OS BiH generalmajor Knežević naglasio je značaj daljeg unapređenja ove saradnje, kako na bilateralnom planu tako i u okviru regionalnih inicijativa, imajući u vidu da su dvije zemlјe suočene sa istim ili sličnim sigurnosnim prijetnjama, izazovima i rizicima.

Prvog dana posjete delegacija OS BiH sastala se sa ministom odbrane Republike Srbije gospodnom Milošom Vučevićem.

Drugog dana naša delegacija će obići Vojnu akademiju i Centar za mirovne operacije, gdje će im biti prezentovani kapaciteti i djelokrug rada ovih ustanova. Ovakvi susreti na visokom nivou su podsticaj za dalјe unapređenje saradnje u oblasti odbrane.