EU integracije
0

Delegacija EU u BiH pozdravila odluku o započinjanju pregovora sa Frontexom: Veoma važan korak

S. Š.
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini podržala je odluku koju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo danas na hitnoj sjednici, a tiče se otvaranja pregovora sa Frontexom.
Iz Delegacije EU u BiH kažu da je ovo veoma važan korak i jedan od prioriteta koje zemlja treba da ispuni na njenom putu ka EU integracijama.

"Pozdravljamo današnje odobrenje Predsjedništva BiH za otvaranje pregovora o statusnom sporazumu sa Frontexom. Ovo je važan korak i jedan od prioriteta pred Evropskim vijećem u martu. Veća saradnja u upravljanju granicom je u interesu", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Podsjetit ćemo, večeras je održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila započinjanje pregovora sa Frontexom. Odluka o pokretanju postupka pregovora BiH sa Frontexom je usvojena.

Ovo je jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom što je jasno naglasila i izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom posjete našoj zemlji.

Frontex je centar za aktivnosti granične kontrole na vanjskim granicama EU, koji dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama EU, kao i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.