Stupila na snagu
260

Deklaracija o protivljenju izgradnji Pelješkog mosta objavljena u Službenom listu BiH

Piše: Er. M.
Plan položaja mosta i granica BiH
Plan položaja mosta i granica BiH
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto objavila je u Službenom listu BiH usvojenu Deklaraciju Zastupničkog doma o izgradnji Pelješkog mosta.

Riječ je o deklaraciji kojom se pozivaju nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.

"Pozivamo nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da se hitno uključe u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru", piše u Deklaraciji.

Parlamentarci su pozvali i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donesu poseban zakon o moru Bosne i Hercegovine i pokrenu pravne procedure pred međunarodnim pravosudnim instancama.

"Ukazujemo Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru. Pozivamo medije da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno uključe u aktivnosti odbrane suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru na bazi argumentiranih činjenica. Pozivamo sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Heregovine na moru", piše u Deklaraciji.

Pozvani su nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da ubrzaju aktivnosti na osiguranju sredstava za potrebe gradnje mosta na međunarodnom putnom pravcu preko rijeke Save kod Gradiške te na okončanje drugih procedura sa strane Republike Hrvatske kako bi most u što skorije vrijeme bio izgrađen i pušten za međunarodni saobraćaj, uključujući i priključne dionice na teritoriji Republike Hrvatske, čime bi ovaj međunarodni koridor u potpunosti bio funkcionalan.

"Pozivamo nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da u nacionalnu strategiju razvoja željezničkog saobraćaja Republike Hrvatske uvrste Unsku prugu kao međudržavni željeznički projekt, kako bi se stvorili uslovi za osiguravanje finansiranja revitalizacije ovog ključnog željezničkog koridora za obje zemlje. Pozivamo nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da prepoznaju značaj i ulogu Bosne i Hercegovine kad je riječ o izradi dokumentacije za izgradnju Jadransko-jonskog autoputa, za dio trase preko Popovog polja u Bosni i Hercegovini te da se ovaj saobraćajni pravac, u dijelu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, usaglasi i obostrano potvrdi, te uvrsti u trasu ovog značajnog koridora, kako bi se osigurali uslovi za finansiranje gradnje na obostrano zadovoljstvo dvije zemlje i omogućilo efikasno saobraćajno povezivanje Republike Italije, Republike Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Albanije s Republikom Grčkom, čime bi Zapadni Balkan dobio još jednu modernu putnu komunikaciju", stoji u Deklaraciji.

Na kraju bh. parlamentarci pozivaju Republiku Hrvatsku na rješavanje pitanja svoje granice s Bosnom i Hercegovinom, podsjećajući na otežan život stanovništva na području dvije Kostajnice (Hrvatske i one u BiH) i činjenicu da rijeka Una na 11 mjesta prelazi s jedne na drugu stranu teritorije dviju država, što značajno otežava život lokalnog stanovništva.