BiH
2

Deklaracija o Brčkom na vanrednim sjednicama oba doma Parlamenta FBiH

FENA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu za danas su sazvane vanredne sjednice oba doma povodom predložene deklaracije o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko Distrikt BiH.

Deklaraciju predlaže predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, navedeno je u pozivu koji je za vanrednu sjednicu upućen delegatima Doma naroda.

Prijedlog njenog teksta Budimir je uputio u Parlament prošle sedmice.

Naveo je da Republika Srpska još nije potpuno ispunila sve obaveze koje proističu iz konačne odluke Arbitražnog tribunala niti je pokazala nesumnjivu spremnost da se pridržava svih svojih obaveza prema Distriktu Brčko u skladu s Konačnom odlukom Arbitražnog tribunala, Statutom Distrikta i amandmanom I na Ustav BiH.

Eventualna odluka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o okončanju režima supervizije za Brčko Distrikt prije nego što supervizor uputi obavijest Arbitražnom tribunalu na način kako je to propisano Konačnom odlukom, može otvoriti prostor da entitet Republika Srpska dovede u pitanje kontinuiranu jurisdikciju i ovlaštenje Arbitražnog tribunala da rješava sporove u vezi s obavezama koje proističu iz Konačne odluke i da u slučaju ozbiljnog nepridržavanja po potrebi modifikuje tu odluku.

Odluka Vijeća za implementaciju mira može proizvesti pravni vakuum vezano za buduću proceduru zatvaranja Arbitražnog tribunala, naveo je predsjednik Federacije BiH.

On traži da se Federalni parlament deklaracijom odredi da preostala neriješena pitanja od vitalnog značaja za Distrikt Brčko BiH, kao što su predstavljanje u institucijama BiH, finansiranje i infrastruktura te opskrba električnom energijom, moraju biti riješena prije razmatranja odluke o okončanju režima supervizije.

Predlaže i da oba doma Federalnog parlamenta izraze da je u Parlamentarnoj skupštini BiH neophodno donijeti zakon o Brčko Distriktu BiH kojim bi sveobuhvatno i trajno bila riješena sva neriješena pitanja i sve oblasti društveno-političkog života, koji su do sada regulirani odlukama i zaključcima entitetskih izvršnih i zakonodavnih vlasti.

Predsjednik predlaže i da Federalni parlament zaduži Vladu FBiH da Federacija BiH, kao jedna od strana u međunarodnom arbitražnom postupku za spor o međuentitetskoj granici u oblasti Brčkog, formalno dostavi Arbitražnom tribunalu primjedbu da eventualna odluka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o okončanju supervizije, prije nego budu ispunjeni uvjeti propisani članovima 13. i 68. Konačne odluke Tribunala, ne bi bila u skladu s tom odlukom te da od Arbitražnog tribunala zatraži da se formalno očituje o ovom pitanju.

Budimir također navodi da je odluka Vlade RS o ukidanju entitetske linije u Brčko Distriktu donesena od nenadležne institucije te dodaje da prije ukidanja supervizije, Narodna skupština RS-a mora poništiti svoju odluku o neprihvatanju Konačne odluke Arbitražnog suda i donijeti odluku ili zaključak o prihvatanju Konačne odluke Arbitražnog tribunala o proglašenju Brčko Distrikta BiH.