BiH
0

Davidović: BiH, Srbija, Crna Gora i Albanija će u isto vrijeme ući u EU

FENA
Glavni pregovarač BiH sa Evropskom unijom Igor Davidović izjavio je da se nije ni očekivalo da BiH, 16. marta, parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

„Ostavljen je vremenski prostor bez specifičnog datuma, ali dovoljno da se političke nesuglasice razriješe“, kazao je Davidović u sinoćnoj emisiji RTRS-a.

Davidović ističe da tenzije ne donose argumente koji će pomoći na putu ka Evropskoj uniji.

„U krugu velikih zvaničnika koji donose odluke, čuje se da se kod nas može opisati politička nestabilnost“, kazao je glavni bh pregovarača sa EU.

Naglasio je da je svaki dosadašnji stepen zahtjevan i da će svaki naredni biti još kompleksniji, kada je riječ o pregovorima i potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je naglasio da postoji čitav set uvjeta za potpisivanje Sporazuma, iako se dominantno govori o reformi policije.

„Tu je i saradnja sa Haškim tribunalom, reforma javne uprave i reforma javnog RTV sistema. To su uslovi bez kojih nema potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Davidović.

On vjeruje da će BiH, Srbija, Crna Gora i Albanija u gotovo isto vrijeme ući u Evropsku uniju.

„Mišljenje zemalja članica EU o BiH je različito. Neke imaju stereotipno mišljenje o visoko komplikovanom društvu. S druge strane imamo drugačije orijentisane zemlje ili zemlje koje imaju direktne ekonomske interese od ulaska BiH u EU“, pojasnio je Davidović.

Kaže da su najbolji lobiji „grupacije prijateljskih zemalja“ pri ulasku pojedinih zemalja u EU.

„Jedan broj zemalja je i na našoj strani, npr. Češka. To je grupa zemalja sa kojima inače imamo dobru ekonomsku saradnju“, kazao je glavni bh pregovarač sa EU.