BiH
5

Dani otvorenih vrata OSBiH: Sarajevski učenici u posjeti kasarni Rajlovac

FENA
U povodu obilježavanja "Dana Oružanih snaga BiH" (OSBiH), 1. decembra danas je u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu upriličena manifestacija "Dani otvorenih vrata".

Kasarnu OSBiH u kojoj je, među ostalim, stacioniran određeni broj bataljona Brigade taktičke podrške (BrTP) posjetili su učenici sarajevskih osnovnih škola i djeca iz vrtića, gdje su bili u prilici upoznati se o naoružanju i vojnoj opremi kojom raspolažu pripadnici OS.

Učesnike skupa pozdravio je pomoćnik načelnika Štaba za civilno-vojnu saradnju Komande BrTP-a pukovnik Admir Delić, koji je uz iskazanu dobrodošlicu podsjetio da je ovaj događaj jedan u nizu sličnih skupova, organiziranih uoči i u sklopu obilježavanja Dana OSBiH.

Pojasnio je da je posjeta kasarni OSBiH prilika da se mališani i njihovi pratioci upoznaju s pripadnicima Bataljona vojne policije, Deminerskog i Vojno-obavještajnog bataljona te Bataljona pritivzračne odbrane i pripadnicima Počasne jedinice OSBiH.

Kako je novinarima kazala oficir za informiranje BrTP-a poručnica Suada Kadrić, manifestacija "Dani otvorenih vrata" upriličena je radi jačanja i obogaćivanja saradnje s civilnim strukturama, odnosno lokalnom zajednicom te prezentiranja postignuća u okviru OSBiH.

Naglasila je da se slične aktivnosti organiziraju širom BiH, a da su pod okriljem BrTP-a "Dani otvorenih vrata" održani i u Tuzli, gdje je stacioniran Oklopni bataljon ove brigade i četa ABHO-a, kao i u Derventi i na Palama gdje su smješteni Inžinjerijski i Bataljon veze.

Najmlađi posjetioci prisustvovali su različitim pokaznim vježbama tokom kojih su pripadnici Vojne policije demonstrirali najviši stepen obučenosti i profesionalizma te umješnosti u rješavanju najsloženijih i sigurnosno rizičnih situacija.

Gosti nisu krili oduševljenje viđenim, a naročitu pažnju izazvale su različite simulacije taktičkih situacija i postupaka koje su rješavane uz primjenu borilačkih vještina, a njihovu pozornost privukle su i različite vrste lakog i teškog naoružanja, te deminerske opreme, karakterističnih za formaciju i strukturu OSBiH.

U sklopu druženja pripadnika OSBiH s najmlađim gostima upriličen je i obilazak lokaliteta na kojem je stacioniran Helikopterski skvadron Zračnih snaga.