BiH
0

Danas sastanak o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Sigurnosna situacija u Sarajevu je već odavno narušena no tek su posljednji događaji naveli građane ovog grada, ali i cijele BiH, na oštre kritike i proteste. Danas će se u Tužilaštvu Kantona Sarajevo održati sastanak članova Vlade i Skupštine KS-a, a sutra će se održati još jedan protest i to upravo ispred kantonalnih institucija u Sarajevu.

Danas će u Tužilaštvu Kantona Sarajevo biti održan sastanak sa članovima Vlade i Skupštine KS-a posvećen aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Sarajevu. Sastanak je zakazao glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar.

Sigurnosna situacija u Sarajevu je već odavno narušena, a posljednji napadi i ubistva koji su se dogodili u veoma kratkom vremenskom razmaku, bili su tako brutalni da su građani veoma uplašeni, ali i odlučni u tome da nešto treba promijeniti.

Napad na franjevca Miju Džolana i provala u kuću Provincijalata Bosne srebrene, mučni napad na staricu Ljubicu Spasojević koju su trojica maloljetnika polili i benzinom i zapalili, stravični napad na srednjoškolca Denisa Mrnjavca kojeg su fatalno zboli nožemu u punom tramvaju, teško ranjavanje Armina Alikadića (21) u glavu u kafiću "SA klub" te bacanje bombe na autobuskom stajalištu u naselju Dobrinja pri čemu su povrijeđene tri osobe zaista su događaji koji upućuju na činjenicu da građani Sarajeva nisu sigurni u svom gradu.

Pokret mladih BiH te pokret Dosta pozivaju sve građane da sutra prisustvuju protestu ispred kantonalnih institucija u 11 sati i 55 minuta i da ponovno iskažu svoje nezadovoljsto zbog nerada nadležnih u ovoj oblasti.

Sporadični su bili i zahtjevi za smjenama gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, ali je zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović izjavio kako Grad Sarajevo nema nikakve zakonske nadležnosti u pitanjima sigurnosti građana te smatra besmislenim zahtjev pojedinaca koji potežu pitanje odgovornosti gradonačelnice.

U nedjelju je kolegij Gradskog vijeća Sarajeva na vanrednoj sjednici razmatrao pogoršanu sigurnosnu situaciju u Sarajevu, zaključivši da će istrajati na mjerama prevencije i spriječavanja ovakvih i sličnih događaja, pri čemu bi trebalo izbjegavati bilo kakvo politiziranje.

Također je zaključeno da će Grad Sarajevo u najvećoj mogućoj mjeri nastaviti stvarati uvjete i proširivati podršku projektima koji znače aktiviranje i animiranje mladih ljudi za sadržajno slobodno vrijeme. Odlučeno je da se hitno oformi stručno tijelo koji će izvršiti detekciju uzroka maloljetničkog kriminala, te da se napravi akcioni plan djelovanja u okviru vlastitih ovlaštenja, a iz Budžeta Grada Sarajeva osiguraju veća sredstva za konkretne i imenovane projekte proizišle iz ove detekcije. Također je zaključeno da će Grad Sarajevo u najkraćem roku izdvojiti sredstva iz Budžeta za sufinansiranje hitnog stavljanja u funkciju doma za maloljetne delikvente.

Upućena je inicijativa za izmjenu zakona, u dijelu koji se odnosi na vođenje postupka, tako da se onemogući jednostavno puštanje iz pritvora osoba osumnjičenih za najteža kriminalna djela, posebno kada su u pitanju maloljetnici, višestruki povratnici ovih kriminalnih djela.