BiH
0

Danas prezentacija ćilima izrađenog od čepova

FENA
U okviru obilježavanja Evropske sedmice za redukciju otpada (EWWR) danas će u Sarajevu biti prezentiran ćilim s bosanskom šarom kojeg su od prikupljenih čepova izradili predstavnici Udruženja "Green Art".

U razgovoru za Agenciju FENA predsjednica Udruženja Alma Hrasnica kazala je da će to biti prvo predstavljanje ćilima izrađenog od čepova koje su članovi udruženja i ostali zainteresirani prikupljali posljednjih nekoliko mjeseci.

Radi se o najnovijem ekološkom projektu ovog udruženja "Čepo ćilim", a ovaj projekat ima za cilj da se ekološki problemi više ne ignoriraju nego da se pokušavaju riješiti. Želi se skrenuti pažnja na štetnost nerazgradivog otpadnog materijala i njegovog gomilanja.

"Ideja projekta je bila medijska kampanja za pozivanje građana na prikupljanje plastičnih čepova s raznih ambalaža te su formirani "čepo-centari", a u projekat su se samoinicijativno uključile i osnovne škole što nas izuzetno raduje", kazala je Hrasnica.

Ona je istaknula da je prikupljen ogroman broj čepova zbog čega će ovo udruženje nastaviti sa sličnim aktivnostima i u budućnosti.

Ćilim koji ima dimenzije tri puta jedan metar danas će u 13 sati biti prezentiran u UNITIC centru.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.