BiH
1

Danas počinje dvodnevna sjednica PIC-a

SRNA
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) na nivou političkih direktora danas u Sarajevu započinje dvodnevno zasjedanje tokom kojeg će razgovarati o nepostizanju napretka u rješavanju prioriteta iz programa "pet plus dva", saopšteno je iz OHR-a.

Tokom dvodnevnog zasjedanja Upravni odbor PIC-a razmatrat će i druga ključna pitanja u BiH, kao što je obrazovanje i potreba da BiH u ovoj oblasti izradi dugoročnu strategiju.

Na dnevnom redu bit će i neprekidna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz OHR-a.

Iz OHR-a navode da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko predstaviti razvoj situacije u okviru procesa implementacije mira i istaći ključne oblasti u kojima je potrebno postići napredak.

"Inzko će izraziti zabrinutost zbog osporavanja vladavine prava u BiH, uključujući i nepoštivanje odluka Ustavnog suda, nepostizanje napretka u rješavanju pitanja državne i vojne imovine, kao i u vezi sa neophodnim donošenjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora u oktobru 2014. godine", najavljeno je iz OHR-a.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić upoznat će delegacije o pitanjima vezanim za izbore, koja je potrebno hitno rješavati.

Sastanak Upravnog odbora PIC-a počet će u 16.00 sati u zgradi OHR-a u Sarajevu.

Konferencija za novinare na kojoj će govoriti Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Tamil Vaser bit će održana sutra sa početkom u 16.00 sati.