Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o prijedlozima za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

FENA
Prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj, danas bi se ponovno trebali naći pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH, zajedno s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije o predloženim zakonima.

Predstavnički dom državnog parlamenta na posljednjoj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije te joj je vratio predložene zakone na ponovno razmatranje.

Međutim, Ustavnopravna komisija ni ovaj put nije podržala principe predloženih zakona i dostavila je Domu negativno mišljenje.

Na dnevnom redu današnje sjednice bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Prijedlog ovog zakona je već duže vrijeme u parlamentarnoj proceduri, na relaciji Predstavnički dom - Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH.

Zajednička komisija u više je navrata razmatrala predloženi zakon, ali je uvijek davala negativno mišljenje o njemu iz razloga što su članovi komisije iz RS-a glasali protiv.

Predstavnički dom nije prihvatao negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije te joj je iznova vraćao predloženi zakon na ponovno razmatranje.

Zajednička komisija je ponovno, na jučerašnjoj sjednici, dala negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Predstavnički dom trebao bi da razmatra i principe Prijedloga zakona o carinskoj tarifi, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.