Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o Prijedlogu zakona o akcizama BiH

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o akcizama BiH u drugom čitanju.

Prijedlog zakona o akcizama, koji je Savjet ministara BiH uputio parlamentu BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga.

Akciza na pića iznosiće osam KM po litru apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, a predlagač zakona ovim indirektno stvara prostor da domaći proizvođači povećaju proizvodnju tradicionalnih prirodnih pića u odnosu na pića od etil-alkohola.

Prijedlog zakona predviđa i uvođenje posebne akcize od 10 feninga po litru goriva za izgradnju autoputeva.

Akciznim proizvodima smatraju se derivati nafte, duvanske prerađevine, bezalkoholna pića, alkohol i alkoholna pića i voćna prirodna rakija, pivo, vino te kafa.

Sav novac prikupljen od akciza biće uplaćivan na podračun koji je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna otvoriti i biće korišćen za izgradnju autoputeva.

Pred poslanicima Parlamentarne skupštine BiH danas će se, između ostalog, naći i Prijedlog zakona o okviru devizne politike u BiH, kao i Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, oba u prvom čitanju.

Poslanici će razmatrati i prijedlog Kluba poslanika SDA o pristupanju izmjenama Ustava BiH.

Početak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazan je za 10 sati.