Emiteri, telecomi i RAK
0

Danas novi ugovor o naplati RTV takse?

SRNA
Direktori javnih emitera i telekom operatera u BiH trebalo bi danas da potpišu novi ugovor o naplati RTV takse, jer postojeći ističe 31. decembra.

Vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo očekuje da će se današnjem sastanku odazvati predstavnici resornih ministarstava entiteta i BiH , te Regulatorne agencije za komunikacije.

Durmo je podsjetio da je prijedlog ugovora o naplati RTV takse upućen na adrese 12 telekom operatera koji su registrovani u BiH, pišu "Nezavisne novine".

"Bilo je primjedaba na prijedlog ugovora, ali očekujemo da se na zajedničkom sastanku dogovorimo o pojedinostima i na kraju potpišemo ugovore kako bi se normalno nastavila naplata RTV takse", istakao je Durmo.

Iz kompanije "M:tel" ranije su rekli da se obaveznom naplatom RTV takse uz telefonske račune narušavaju odnosi na tržištu, jer tu obavezu nemaju svi telekom operateri u BiH, te upozorili na moguće kršenje Zakona o zaštiti potrošača BiH.

Javni RTV servisi RTRS, BHRT i RTV FBiH do sada su imali potpisane ugovore sa "BH telekomom", preduzećem HT Mostar i "M:telom", a postoji mogućnost da se ugovori sklope i sa telekom operaterima koji su osnovani nakon 2005. godine.

Naplata RTV takse za javne emitere u BiH jedan je od osnovnih izvora finansiranja i ta obaveza propisana je Zakonom o javnom RTV sistemu BiH.
Prema podacima UO BHRT-a, veliki broj pretplatnika izbjegava da plaća RTV taksu, a postoje i zakonski nedostaci u FBiH koji omogućavaju da se izbjegava naplata poreza na posjedovanje RTV prijemnika.