BiH
2

Danas konstituirajuća sjednica NSRS: Da li je bilo kupovine zastupnika?

Piše: E. G.
Prva, konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana danas u Banjoj Luci. Proteklih dana i jedan i drugi blok, tačnije SNSD i stranke okupljene oko njih te Savez za promjene, tvrdili su da imaju potrebnu većinu od 42 zastupnika, međutim tek danas tokom sjednice javnost će znati ko će činiti vlast u RS-u u naredne četiri godine.

Kako je to predviđeno Poslovnikom o radu, sjednicu će voditi najstariji zastupnik Ilija Stevančević, za kojeg se tvrdi i da se uz Vojina Mitrovića priklonio SNSD-u kako bi oni imali većinu.

Stevančević, kako je to propisano, sjednicu vodi do izbora novog rukovodstva Narodne skupštine uz stručnu pomoć Ranka Karapetrovića, a pomagat će mu i troje najmlađih zastupnika, Marko Vidaković, Davor Šešić i Neda Petrić.

Na sjednici će danas biti izabrano rukovodstvo narodne skupštine nakon što zastupnici polože zakletve i nakon što im iz Centralne izborne komisije zvanično uruče mandate. Inače, zakletvu polažu i predsjednik te potpredsjednici RS-a na istoj sjednici.

Narodna skuština bi trebala danas birati i delegate u Vijeće naroda RS-a, kao i u Dom naroda državnog parlamenta.

Ono što svi iščekuju je da se vidi ko zaista ima većinu u NSRS i ko tu većinu čini. Interesovanje cijele bh. javnosti, ali i javnosti u regiji, je poraslo kada je riječ o ovom entitetskom parlamentu, nakon što je portal Klix.ba objavio snimak premijerke RS Željke Cvijanović, na kojem govori o kupovini zastupnika za većinu.

"Sad ću vidjeti koliko smo ih kvalitetno kupili", kaže Cvijanović, između ostalog, na snimku.

Čini se da će danas upravo i biti fokus na tome, da se vidi koliko je SNSD-ova ponuda pojedinima zaista bila dobra da im se priklone u NSRS.

Inače, od prije dva dana je poznato kako SNSD i stranke okupljene oko njih za predsjednika NSRS-a predlažu Nedeljka Čubrilovića iz DNS-a. SDA je predložila Senada Bratića iz Bosanskog Novog za potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjaka.