BiH
18

Danas je posljednji dan predizborne kampanje: Stanje u BiH vraća se u okvire realnog

Piše: Ervin Mušinović
Ilustracija
Ilustracija
U Bosni i Hercegovini danas se zvanično završava predizborna kampanja za lokalne izbore. Političarima su kao i obično bile važnije trivijalne teme od stvarnih problema građana ove zemlje. Tako će ovogodišnji izbori ostati u sjeni političke krize u Federaciji BiH i dešavanja vezanih za referendum o Danu Republike Srpske.

Političari u našoj zemlji ni ove godine nisu štedjeli riječi kako bi na najgori mogući način predstavili svoje protukandidate koje su optuživali za kriminal i korupciju.

Prema već uvježbanom receptu političke stranke igrale su na kartu duboko podijeljenog bosanskohercegovačkog društva potencirajući u svojim predizbornima kampanjama etničku podijeljenost naroda u zemlji.

Umjesto da se bave konkretnim problemima građana BiH, političke stranke uglavnom su se bavile anliziranjem i slanjem saopćenja za javnost vezanih za neustavni referendum koji je u nedjelju (25. septembra) održan u entitetu RS.

Tako je isprazna politička retorika koja nije išla u korist nijednoj etničkoj grupi u državi bila dominantan način uvjeravanja glasača. Kandidati su se često bavili pitanjima globalne politike pri tome ne razlikujući osnovne nadležnosti lokalnih, federalnih i državnih organa vlasti.

Što se tiče Federacije BiH, zanimljiv je podatak da više od dva mjeseca nije održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Opozicione političke stranke na samom početku kampanje tvrdile su kako je aktuelna koalicija u FBiH dogovorila da se zaustavi rad Parlamenta FBiH do 2. oktobra, odnosno do dana održavanja izbora.

Tako su u entitetu blokirani svi procesi samo kako bi vladajuća struktura izbjegla stavljanje na dnevni red zakona o kojima ne postoji jedinstvo unutar koalicije.

Slično je bilo i u RS-u gdje su vlasti iskoristile referendum o Danu RS-a kao sredstvo predizborne kampanje. Tako je SNSD u potpunosti obustavio medijsku kampanju za lokalne izbore kako bi se sva pažnja javnosti do 25. septembra usmjerila na održavanje referenduma o Danu RS-a.

Opozicione stranke u RS-u još od samog raspisivanja referenduma upozoravale su kako predsjednik RS-a Milorad Dodik manipuliše voljom građana entiteta da bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema poput nezaposlenosti, nerazvijenost i duboko ukorijenjene korupcije.

Ovogodišnji izbori ostat će upamćeni i po nekoliko zanimljivih kandidata za lokalne funckije poput kandidata za načelnika Teslića Konstantina Savića koji je obećao da će ako pobijedi na lokalnim izborima svima pokazati šta su to "Konstantinove reforme".

I ove godine građani BiH su na društvenim mrežama masovno objavljivali fotografije poklona kojim su lokalni političari pokušali animirati javnost, poput paketa sa keksom, kafom i sokovima.

Već od ponedjeljka stanje u BiH trebalo bi se vratiti u okvire realnog. Predizborne plakate širom BiH tako će zamijeniti komercijalni bilboardi, dok će politički predstavnici svih etničkih grupa u zemlji sjesti zajedno u parlamentarne klupe i nastaviti sarađivati bez obzira na sve uvrede i optužbe koje su iznosili jedni protiv drugih.