Vremenska prognoza
19

Danas je na snazi narandžasto upozorenje zbog jakog južnog vjetra

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Meteoalarm izdao je za danas narandžasto upozorenje zbog jakog južnog vjetra u više regija u BiH.

Udari južnog vjetra od 50 do 80 kilometara na sat prognozirani su za regije Banje Luke, Trebinja i Foče.

Na području Livna puhat će vjetar brzine 55 do 75 kilometara na sat, a u višegradskoj regiji od 50 do 70 kilometara na sat.

Jačina vjetra na području Mostara, Sarajeva i Tuzle biće od 40 do 60 kilometara na sat, a u prijedorskoj regiji od 40 do 50 kilometara na sat.

Iz Federalnog hidrmeteorološkog zavoda upozoravaju građane da preduzmu mjere opreza, da prate aktuelnu prognozu i obustave aktivnosti na otvorenom.

Građani treba da budu spremni na strukturalna oštećenja i rizik od povreda od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Mogući su i prekidi u snabdijevanju električnom energijom.

Danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Lokalni pljuskovi se očeku u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Tokom noći kiša na jugu, zapadu i sjeverozapadu zemlje. Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, južni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 12 do 18, u sjevernim područjima Bosne do 20 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne je lokalno moguća slaba kiša. Najviša dnevna temperatura oko 14 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.