BiH
12

Danas izvlačenje tijela poginulih rudara u Raspotočju, policija osigurava rudnik

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na ulaz u krug rudnika Raspotočje postavljena je žuta traka, a ispred rudnika jutros nismo zatekli nikoga osim policije koja je osiguravala ulaz u krug rudnika.

Prema riječima predsjednika Sindikata RMU "Zenica" Mehmeda Oruča danas bi na površinu trebala biti izvučena tijela četiri rudara, koja jučer nisu izašla sa svojim kolegama prilikom akcije spasavanja nakon što su više od 20 sati ostali zatrpani u prostorijama rudnika.

Urušavanje materijala u rudniku Raspotočje dogodilo se u četvrtak navečer oko 16.30 nakon što je područje Zenice potresao zemljotres jačine 3,5 stepeni po Richteru.

Prema riječima jednog od rudara, u jami Raspotočje u proteklih 20-tak dana zabilježena su četiri gorska udara o kojima javnost nike bila toliko informisana.

Porodice rudara sinoć su ispred rudnika čekale vijest o članovima rodbine koji nisu bilo izvučeni u jjučerašnjoj akciji spasavanja kada je od 34 rudara njih pet ostalo zarobljeno u tunelima rudnika, a nakon osiguranja mjesta događaja udaljeni su iz kruga rudnika.

U rudnik Raspotočje jutros pristižu rudari prve smjene, a da li će sići u jamu, gdje se trenutno nalaze čete za spasavanje, nije poznato.

Više informacija bit će poznato narednih sati kada će se javnosti najvjerovatnije i sa najnovijim informacijama obratiti neko iz Uprave rudnika Raspotočje.