BiH
0

Danas Dan sjećanja na masakr "Kapija"

Sarajevo-x.com
U povodu obilježavanja 12. godišnjice od tragedije na tuzlanskoj Kapiji, gdje je od granate koju su pripadnici Vojske Republike Srpske ispalili s obližnje planine Ozren poginula 71 osoba čija prosječna dob nije prelazila 21 godinu, u Tuzli će danas biti održana komemoracija.

Komemoracija će biti održana na mjestu stradanja tuzlanske omladine od 20.30 do 20.55 sati, u vremenu kada se dogodio zločin na Kapiji.

Od 18.00 sati članovi porodica poginulih, rodbina, prijatelji, delegacija općinske i kantonalne vlasti, vladinih i nevladinih udruženja, te građani polagat će cvijeće i vijence na groblju na Slanoj Banji gdje su pokopane žrtve.

Predstavnici Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla obavijestili su jučer javnost Tuzle i Bosne i Hercegovine da je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH poslanik iz Tuzle Denis Bećirović zatražio odgovor na pitanje šta je s procesuiranjem zločina počinjenog na Kapiji u Tuzli 25. maja 1995.

Bećirović je od Tužiteljstva BiH zatražio odgovor zašto ni nakon dvanaest godina od stravičnog zločina na Kapiji još nije podignuta optužnica, s obzirom na to da se radi o jednom od najdokumentovanijih zločina počinjenih u proteklom ratu.

Poslanik Denis Bećirović je rekao da zločin na Kapiji prati neefikasna domaća istražna mašinerija koja nije sposobna podignuti optužnicu.

Predstavnici Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla navode da će istrajati svojim političkim djelovanjem da pravda za zločin na Kapiji bude zadovoljena.