BiH
0

Danas će Vijeću sigurnosti UN-a biti upućena zvanična nota o decertifikovanim BH policajcima

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo informisao je danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da će Vijeće ministara BiH u toku dana, uputiti zvaničnu notu Vijeću sigurnosti UN-a kako bi se problem decertifikovanih policajaca u BiH našao na dnevnom redu Vijeća sigurnosti.

Kebo je podsjetio poslanike da je Vijeće ministara BiH nedavno zaključilo da se diplomatskim putem osigura da se mišljenje Venecijanske komisije nađe na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a i da se tako osigura revizija rješenja o otpuštanju policajaca, odnosno drugostepenost postupka.

Prema Kebinim riječima on je obavio razgovore s ambasadorima u BiH zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a ambasador BiH pri UN-u Miloš Prica u New Yorku je razgovarao s ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Tokom razgovora istaknuto je razumijevanje za rješavanje problema decertificiranih policajaca, a i u Sekretarijatu UN-a gledaju blagonakolno na suštinu našeg zahtjeva, kazao je Kebo.

On je napomenuo da se radi o 157 decertifikovanih policajaca, članova Udruženja decertifikovanih policajaca iz FBiH i RS-a koji su svojevremeno ostali bez posla, a kojima je uskraćeno pravo na žalbu.

Nakon rasprave na prijedlog poslanika Zlatka Lagumdžije Predstavnički dom je usvojio nekoliko zaključaka u vezi s ovim pitanjem a jedan od njih je da se zadužuje Vijeće ministara da iz budžeta za 2006. ili iz sredstava budžetske rezerve osiguraju sredstva za rješavanje socijalnih i radnopravnih pitanja koja su u skladu sa statusom suspendiranih službenika, dok entitetske vlasti ne realizuju obaveze prema ljudima do okončanja postupka revizije.

Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara zadužuje da realizuje ranije zaključke Predstavničkog doma kao i to da se formira komisija za praćenje zaključaka sastavljena od članova Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH koja će raditi svoj posao do uključivanja predstavnika međunarodne zajednice kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava ljudi koji imaju presude sudova u BiH.

Također, pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da se uključe u ovaj proces kako bi se sačuvao dignitet domaćih i međunarodnih institucija i ljudskih prava garantovanih evropskim i UN-standardima.

Usvojen je i zaključak prema kojem će, u roku od 15 dana Vijeće ministara izvijestiti parlament o realizaciji ovih zaključaka.

Poslanici bi se na današnjoj sjednici trebali izajašnjavati i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o PDV-u razmatra po hitnom postupku, kao i zahtjev poslanice Dušanke Majkić da se prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o PDV-u koji je ona predložila razmatra po istoj proceduri.

Između ostalog, poslanici će razmatrati i izvještaj Ureda za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH o izvršenoj reviziji za 2004. godinu te izvještaj o aktivnostima obavještajno-sigurnosne agencije BiH za period od 1. 6. do 31. 12. 2004. godine koji je dostavljen kao povjerljivi materijal.