BiH
50

Dan državnosti obilježen i u Zenici uz prisjećanje na tekovine antifašizma

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i odavanjem počasti poginulima danas je u Zenici obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Sa spomen-obilježja Papirna i Kameni spavač danas su govornici poslali jasnu poruku nade da će Dan državnosti u budućnosti biti obilježen na prostoru cijele države Bosne i Hercegovine, a ne samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Polaganju cvijeća na spomen-obilježjima u Zenici prisustvovali su predstavnici gradske uprave Zenice i Zeničko-dobojskog kantona kao i brojni predstavnici političkih partija i općinski vijećnici.

Svečanost obilježavanja Dana državnosti polaganjem cvijeća i prigodnim govorima organizovalo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a grada Zenica, a član Udruženja Spaho Čošabić je prisutne upoznao sa historijom Dana državnosti i države Bosne i Hercegovine.

"Dejtonskim ugovorom Bosna i Hercegovina je dobila nekakav mir, ali ostali su nerješeni osnovni problemi funkcionisanja države. Desetinama godina poslije tekovine ZAVNOBIH-a se poštuju i obilježavju samo u Federaciji BiH, dok u drugom dijelu ove tekovine se ne priznaju. Nadamo se da će doći vrijeme kada će se na cijelom području Bosne i Hercegovine obilježavati današnji dan. Krajnje je vrijeme da se osnaže vrijednosti koje otvaraju nadu za bolju budućnost pojedinca i zajednice u cjelini", izjavo je Čošabić.

Predstavnica boračkih organizacija grada Zenice Nihada Husejnagić je izjavila kako rat nikome nije donio dobro.

"Nema šta nam nisu činili Bosni i Hercegovini kroz stoljeća, ali preživjela je i nije dušu ispustila. Naš zaborav doveo nas je do ponavljanja historije i krvoprolića koja nikome nisu donijela dobro. Jedino što je ostalo su 924 poginula pripadnika na području Zenice, hiljade ratnih vojnih invalida, djece poginulih boraca i demobilisanih i nezbrinutih boraca", kazala je Husejnagić.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak navečer u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana je svečana akademija gdje se prisutnima obratio premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je istakao kako Bosna i Hercegovina ide naprijed.