Važne poruke
336

Dan autizma obilježen u Zenici: Fokus prebaciti sa "svjesnosti" na "prihvatanje"

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Povodom 2. aprila Svjetskog dana svjesnosti o autizmu danas je u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića u organizaciji Udruženja "Svijet u slikama" obilježen ovaj dan gdje su roditelji podijelili lična iskustva o životu ove djece te skrenuli pažnju javnosti.

Svakodnevna iskustva i poteškoće s kojima se susreću samo zato što su njihova djeca "drugačija" roditelji su danas rado podijelili sa sugrađanima koji su posjetili štand Udruženja "Svijet u slikama".

Autizam je složen biološki razvojni poremećaj mozga, a glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Nirvana Radić, edukator i rehabilitator udruženja, je kazala da je edukacija najveći problem današnjice vezan za djecu iz autističnog spektra.

"Autizam i ta djeca, kao i njihove potrebe su specifični. Društvu i našim kolegama koji se susreću s ovom djecom nedostaje adekvatna edukacija na školama koje završavaju. Na sistemsku podršku ne možemo računati, a samo nevladine organizacije i udruženja slična našem se trude pomoći ovoj djeci i njihovim roditeljima", kazala je Radić.

Predsjednik udruženja Bojan Radić je kazao da svijest o autizmu još nije na zadovoljavajućem nivou, ali da iz godine u godinu idu ka tom stepenu svjesnosti.

"Često se djeca s autizmom susreću s izrugivanjem, maltretiranjem i neprihvatanjem. Ono što mi kao zajednica možemo shvatiti jeste da autizam nije bolest već stanje. Učenici i nastavnici u redovnim školama moraju razgovarati o svim poteškoćama, a ne samo o autizmu i da im se pruži određena podrška. Inkluzija i socijalna integracija je ono što nam treba. Čak i roditelji se srame svoje djece, ali to ne trebaju da rade, niti da sakrivaju svoje dijete", izjavio je Radić.

Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa "svjesnosti" na "prihvatanje" autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo, kao i podizanje svijesti javnosti. Ideja je da se prenese pozitivna i optimistična poruka o autizmu, a kampanja će poticati socijalni model invaliditeta i imati snažan pravno utemeljen pristup, podsjećajući na prava zapisana u UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.