BiH
49

Dan ARBiH u Zenici: Trebamo ići putem naših najboljih sinova u odbrani BiH

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je obilježeno osnivanje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 23. godišnjice osnivanja Armije RBiH u Zenici je proteklo uz svečani program i polaganje cvijeća na spomen-obilježju "Kameni spavač" u Zenici.

Djeca šehida su uz duvački orkestar "Željezara Zenica" prodefilovali centrom grada. Program obilježavanja počeo je na gradskom groblju Prašnice gdje je održan vjerski program, a na Trgu Alije Izetbegovića je proučena Fatiha i minutom šutnje odana počast za sve šehide i poginule borce.

Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Nazim Bećirević je kazao da su njihove misli okrenute prema onima koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

"Njima pripada stalno sjećanje i zahvalnost, a danas se ponosimo našim zaslugama iz perioda 1992.-1995. Najvažnija stvar je da će boračke organizacije ustrajati da zaštite tekovine borbe i nećemo dozvoliti poniženja. Nikad nećemo zaboraviti ono za što smo se borili i obilježavat ćemo današnji dan svidjelo se to nekome ili ne. Onaj ko zaboravi porodice šehida, ratne vojne invalide i demobilisane borce - zaboravio je Bosnu", kazao je Bećirević.

Prisutnima se obratio i Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković koji je kazao da se sinova BiH trebaju sjećati svakog dana, a ne samo danas, te da svi trebaju krenuti njihovim korakom u zaštiti BiH.

Komandant Sakib Mahmuljin je kazao da je Armija narod i da nijedan pojedinac nije sam zaslužan za odbranu BiH od agresije.

"Armija je uspjela, sačuvala je one koji vole BiH, ali i državu i zato i svim pripadnicima Armije treba biti čast da današnji dan obilježavamo dostojanstveno. Mi smo svoju zadaću ispunili i sada nam predstoji jedan težak zadatak da odbranimo dostojanstvo naših najboljih sinova", dodao je Mahmuljin.

Nakon svečanog programa i govora uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen-obilježju "Kameni spavač", a cvijeće su položile brojne boračke organizacije, delegacije Zenice i ZDK, kao i političke stranke.