Korićanske stijene
0

Damir Ivanković sutra svjedoči protiv ostalih optuženih

FENA
Sud BiH će sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi Damir Ivanković sklopio s Tužilaštvom BiH razmatrati nakon što on svjedoči protiv ostalih optuženih za zločin na Korićanskim stijenama.

Kako javlja Birn Justice Report, Ivanković bi trebao svjedočiti 30. juna, do kada Tužilaštvo BiH treba da “poduzme određene radnje”, jer je optuženi izjavio da je njegova porodica izložena prijetnjama.

“Kriv sam, časni sude”, rekao je Ivanović.

“Pričaju se razne priče... Porodicu mi zovu na telefon, sestri mi dolaze kući... Mene u pritvorskoj jedinici svi izbjegavaju”, kazao je Ivanković obrativši se Sudskom vijeću.

Ivanković je sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom BiH 22. juna ove godine priznajući svoju ulogu u zločinu počinjenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama, kada je ubijeno oko 200 civila iz Prijedora i okoline.

Za taj zločin Tužilaštvo BiH tereti i Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Sporazumom o priznanju krivnje Damiru Ivankoviću zaprijećena je kazna zatvora u rasponu od osam do 15 godina. Uz to, obavezao se da će svjedočiti u svim predmetima koji se tiču zločina počinjenih tokom 1992. na području Prijedora, Travnika, Skender-Vakufa, kao i u ostalim predmetima o zločinima koji su se dogodili od 1992. do 1995. godine.

Ivanković se obavezao da će se izviniti porodicama žrtava, te prihvatiti imovinskopravne zahtjeve koje upute oštećeni, te platiti u potpunosti ili djelomično troškove sudskog postupka.

“Želim priznati da sam počinio zločin. Želim da se ovo završi. Niko mi ništa nije obećao zbog ovog priznanja, riječ je o čistoj savjesti”, kazao je Ivanković.

Tužiteljica Slavica Terzić je kazala da je Ivanković priznao da je kao pripadnik interventnog voda, zajedno s drugima, “izvršio strijeljanje stanovništva prijedorske regije”.

Da bi dokazala ove navode optužnice, Terzić je u spis uložila preko stotinu materijalnih dokaza, od kojih su neki potvrde o smrti ubijenih, izvještaji o obdukciji, DNK analize za pronađene kosti, te spiskovi pripadnika interventnog voda prijedorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na pitanje Sudskog vijeća Ivanković je odgovorio da ne uzima nikakve lijekove koji bi uticali na njegovu svijest, te da ranije nije osuđivan.